NA LOVU ZA DOŽIVETJI

Ko čudoviti naravni kulisi Bohinja dodamo vznemirjenje ob novem doživetju, smo doživeli popoln dan in popolne počitnice.

Doživetja v Bohinju pričakujejo za vsakim vogalom, tista mala in prisrčna, ki se zgodijo mimogrede in tista velika, ki jih z vznemirjenjem pričakujemo, polno doživimo in za vedno ohranimo v lepem spominu. Ne zamudite srečanj z lokalnimi vodniki in domačini, ki vam bodo odkrili Bohinj, kot ga živimo Bohinjci. Bohinj boste na pristen način spoznali na vodenih doživetjih nagrajenih s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj

Pridružite se nam na kolesarski turi, kjer boste spoznali prav posebni sir - mohant. Mohant je polmehki sir, ki ga izdelujejo na območju Bohinja. S svojim značilnim vonjem in okusom je izvirna dragocenost v svetu slovenskega sirarstva, ki se lahko pohvali tudi z zaščiteno označbo porekla v okviru Evropske unije. Med to kolesarsko pustolovščino boste imeli priložnost spoznati nastanek, zgodovino in edinstvene značilnosti tega sira, hkrati pa tudi odkriti številne zanimivosti, povezane z njim. Naš program vključuje tudi možnost izdelave masla kot dodatnega proizvoda ter ogled priprave preprostih jedi, pri katerih nastopa mohant. Seveda pa ne gre mimo okušanja samih mohant sirov, ki jih ponujajo različni proizvajalci v Bohinju, poleg tega pa boste lahko poskusili tudi certificirane izdelke, kot so piškoti in čokolada, ki vsebujejo mohant. Ob koncu ture boste lahko sami presodili, ali vam je mohant "fuj in fej" ali boste to kulinarično specialito posvojili tudi v domačih kulinaričnih dobrotah.
Gozdna pustolovščina, na kateri odkrivate melodičnost dreves in spoznavate skrivnosti gozda. Ste vedeli, da iz dreves lahko izvabimo melodijo in zvok, da se drevesa med seboj pogovarjajo in prenašajo sporočila? Skrivnostne zvoke znajo iz dreves izvabiti le redki mojstri. Na vodenem doživetju lahko to uspe tudi vam. Melodija gozda je intimno, poglobljeno, a kljub temu zelo intenzivno doživetje gozda. Skozi vodeno doživetje gozd spoznate na drugačen način, kot unikatno, subtilno kulturno krajino, kjer lahko ponovno vzpostavite vez z naravo in hkrati najdete svoje ravnovesje in sprostitev. Z gozdno kopeljo in meditacijo lahko spoznate, kako zelo živ, glasen in krhek sistem gozd v resnici je - potem, ko človek utihne. Ekskluzivna zasebna mikrolokacija zagotavlja intimnost in zasebnost. Odkrivali boste resonanco posameznih dreves in skupaj ustvarili harmonično gozdno melodijo. Spoznali boste izginjajoča rokodelska znanja lokalnega okolja, zaradi česar je doživetje tudi zgodba o živi kulturni dediščini Bohinja. Doživetje zaključite z gozdno čajanko, počitkom v visečih mrežah in zvočno kopeljo ter naravno refleksoterapijo stopal s hojo po gozdnih tleh.
Po Bohinjski Bistrici se boste sprehodili mimo Kulturnega doma Joža Ažmana, Cecconijevega parka do železniške postaje v Bohinjski Bistrici, ki je ohranila arhitekturo iz časa Franca Jožefa. Od tam vas bo pot vodila do Zoisovega gradu in Zoisove ure, ves čas pa se nam bodo odpirali pogledi na Julijske Alpe s Spodnjimi Bohinjskimi gorami in Triglavom. V bližini Zoisovega gradu se nahaja tudi muzej Muzej zgodovine Bohinja z usnjarsko in arheološko zbirko ter malim vojnim muzejem. Po ogledu se bomo mimo spomenika dežju vrnili v Danico.
Raziščite lepoto divje narave. Soteskanje oz. canyoning je nepozabna dogodivščina. Skozi soteskanje oz. canyoning boste spoznali delo narave, ki ga je ta ustvarjala skozi tisočletja.
Izkusite življenje v Bohinju pred 130 leti. Ob obisku najstarejšega še delujočega mlina in žage v Stari Fužini se boste spoznali z orodji in procesom mletja zrn koruze trdinke, ki se uporablja še danes ter procesom žaganja lesa na žagi Venecijanki. Doživetje boste zaključili s sprehodom po Stari Fužini, ki je največja vas v Triglavskem narodnem parku in malico v najstarejši gostilni v Bohinju.  
Celodnevna krožna pohodniška pot z arheologinjo - doživetje nagrajeno s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj Bohinj je bil s svojimi naravnimi rudnimi bogastvi železa, z mistično pokrajino v okolici cerkve sv. Janeza Krstnika ob obali jezera, staroveškim Ajdovskim gradcem ter skrivnostnim svetom starih pripovedk vedno mikaven za raziskovalce in obiskovalce. Slikovito krajino, ki so jo oblikovali domačini skozi stoletja, kulturne ostaline, navade in običaje lahko bolje spoznate in doživite le, če vam jih predstavi strokovnjak. Domačinka, arheologinja Mija Ogrin vas bo po starodavnem Bohinju popeljala kar peš.
Vodena tura z arheologinjo, ki raziskuje visokogorske postojanke Nedavno odkrita visokogorska postojanka rudarjev in pastirjev, občasno obljudene med 5. stoletjem pr. Kr. in 9. stoletjem. Vodenje obsega ogled temeljev stare koče na Prednjem Voglu, arheološke lokacije in rudne jame na Zadnjem Voglu.
Voden ogled Ajdovskega gradca z arheolognjo, kjer spoznate življenje v Bohinju pred 2500 leti Ajdovski gradec je ime za staro naselbino na griču vzhodno od Bohinjske Bistrice. Poseljena je bila za dobrih 1000 let – od starejše železne dobe do zatona rimskega imperija. Na umetno izravnanih terasah so bile hiše in kovačnice; varovane s kamnitim obzidjem.
Povsem vam prilagojena tura na temo Bohinjskega sira in zgodovine sirarstva v Bohinju. Proizvodnja sira ima v Bohinju dolgo tradicijo. Pridružite se nam na turi, kjer boste spoznali planšarstvo in videli, kako se izdeluje slavni Bohinjski sir. Ne boste pa samo opazovali, ampak tudi pokušali različne sire. Izvedba izleta je možna s kolesom, avtom ali avtobusom. Izhodišče po dogovoru.
Kulinarična delavnica - doživetje nagrajeno s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj Želite spoznati Bohinj skozi kulinariko? Tradicionalne jedi prepletene z lokalnimi surovinami se pod strokovnim vodstvom spogledujejo z visoko kulinariko. Recepte jedi, ki so jih domačinke našle v kulinarično bogatem Bohinju in jih vešče prilagodile sodobnim okusom, boste z veseljem uporabljali tudi v vaši vsakodnevni kuhinji. Kuharsko delavnico bo skupaj s članicami Društva kmečkih žena in deklet vodila Katica Mikelj, ki svoje znanje in več kot 30 letne izkušnje na področju gostinstva, nesebično razdaja študentom in drugim udeležencem usposabljanj in tečajev. Pri posredovanju svojih znanj in izkušenj neizmerno uživa, o čemer pričajo tudi pozitivni odzivi udeležencev tečajev.
Izjemno ribiško doživetje z usposobljenim spremljevalcem za ribolov V našem največjem stalnem in naravnem jezeru ledeniškega izvora živi avtohtona jezerska postrv, menek, klen, potočna postrv, šarenka, ostriž in neavtohtona jezerska zlatovščica, posebej znana gurmanom kot specialiteta med ribami jezera. Na Bohinjskem jezeru je dovoljeno loviti iz obale in čolna z enim ribiškim priborom.
Celostno doživetje s strokovno usposobljenim spremljevalcem Majhen dragulj s kristalno čisto vodo, polno korit in slapov je poimenovan Mostnica. V njej najdemo samo naravno divje primerke rib; potočno postrv, lipana in šarenko. Muharjenje na Mostnici je dovoljeno le petim ribičem dnevno in le z možnostjo dovolilnice ulovi-spusti. Pod iztokom Bohinjskega jezera se Jezernica in Mostnica združita in tako tvorita hitro in bistro alpsko reko Savo Bohinjko. Kristalno čista alpska »živahnica« je reka več revirjev, ki se pri Lancovem združi s Savo Dolinko. V njej prevladujejo predvsem salmonidne ribe, kot so potočna postrv, šarenka, lipan, klen in sulec. Savi Bohinjki ne manjka čudovitih naravnih znamenitosti, kot so hitri in globoki tolmuni, brzice in umirjeni deli, kjer še tako zahteven ribič najde njen sebi primeren del za ribolov.
Vodena vadba na travniku s Tamaro Dobravec Tamara Dobravec je mednarodno certificirana učiteljica joge in meditacije, ki v svojem načinu življenja združuje ljubezen do narave, joge in preprostosti. Na Jogi v naravi Bohinja se boste še posebej posvetili tehnikam dihanja, ogrevanju z nežnimi joga položaji in sekvencam pozdravov soncu za dvig življenjske energije. Doživetje zaokrožimo z zdravim in osvežilnim zajtrkom. Poletne vadbe so primerne za osnovni nivo. Vabljeni tudi začetniki.
Poldnevni izlet na planine Uskovnica, Praprotnica in Zajamniki. Nad zgornjo dolino se raztezajo slikovite planine, kjer se v poletnih mesecih pasejo krave in je še prisotno planšarstvo. Najprej se povzpnemo do planine Uskovnica, nadaljujemo skozi pokljuške gozdove do Praprotnice ter do znamenitih Zajamnikov, ki nas navdušijo s čudovitim razgledom. Tura, na kateri si pljuča in srce napolnimo s svežim planinskim zrakom. Po dogovoru se lahko ustavimo tudi pri planšarju, kjer se okrepčamo in pokusimo sirarske dobrote.
Terensko jahanje do Bohinjskega jezera navdušuje v vseh letnih časih. Pot nas z ranča vodi pod hribom Studor do Hudičevega mostu, pod katerim se vijejo korita Mostnice. Preko pašnikov se spustimo do Bohinjskega jezera, kjer se v zgodnjih jutranjih urah dvigajo meglice. Panorama Bohinjskega jezera s hribi nam prebudi čute v vseh letnih časih, s konjskega hrbta pa je doživetje še toliko bolj edinstveno.
Veslaj iz najkrajše slovenske reke v najdaljšo. Izpod mostu Bohinjsko jezero odteče kot reka Jezernica. Po 100 metrih se združi s potokom Mostnica. In tu se začne reka Sava Bohinjka. Pomislite, veslali bi lahko vse do Črnega morja! Tokratno vodeno doživetje z izkušenimi vodniki bo nekoliko krajše. Najlepši del reke boste spoznali na 7 km dolgem doživetju short river kayak trail, ki vas vodi do vasi Brod, ali 17 km dolgo extend river kayak trail, kjer boste spoznavali reko vse do Soteske.
Peljite se s kolesom in spoznajte najlepše kotičke Bohinja z lokalnim vodnikom Ne glede na to ali ste prvič v Bohinju ali se radi vračate vsako leto, vam bomo na vodenem kolesarskem izletu pokazali skrite bisere, ki jih morate videti. Vožnja ob Bohinjskem jezeru, obisk Vogla in pogled an Triglav (po dogovor) in spoznavanje skrivnosti cerkve Sv. Janeza pričarajo posameznikom, družinam ali skupinam nepozabno doživetje.
Sprehod po eni najlepših vasi v Bohinju Stara Fužina je skozi zgodovino igrala pomembno vlogo pri razvoju območja. Lahek sprehod skozi vas je odličen način , da odkrijete najlepše zaklade.
Romantičen pohod po zasneženem Voglu v soju polne lune. Cena je na osebo in vključuje organizacijo, vodenje, povratno vožnjo z nihalko, aperitiv, sladica, čaj ali kuhano vino, DDV

Zanimivo doživetje, ki vas postavi prav v središče življenja v tipični alpski vasici, kjer ni nič narejeno in prirejeno ampak pristno. Tako, kot bi vstopili v vaški vsakdan z vsem ropotom in vonjavami ter hkrati s pristnimi vpogledi v kmečki vsakdan.

Jahanje s konji do bližnjega hriba je primerno tako za začetnike kot  izkušene jahače. Mimo stogov in smučišča Senožeta se nam odpirajo razgledi proti spodnji in zgornji dolini Bohinja. Z vrha Senožet seže pogled proti spodnjim bohinjskim goram in naši najvišji gori, Triglavu.
Lahek večerni sprehod okrog Vrtovina Romantično doživetje za odrasle in zanimivo za otroke – ker poteka po ravnem, je primerno za prav vse generacije. Z gorečimi baklami bomo raziskali bližnjo okolico Ribčevega Laza. Izvedeli boste zanimiva dejstva o cerkvi svetega Janeza Krstnika, Triglavskem narodnem parku in Bohinjskem jezeru ter prisluhnili legendi o Bohinju.
V sodobnem načinu življenja je volneno vlakno zelo primeren material. je 100% naraven, ekološki, trajnosten, energetsko učinkovit, biorazgradljiv. Je material z deset tisoč letno zgodovino, ki hkrati vsebuje visoko tehnološke lastnosti, ki so nedosegljive kljub večkratnim poskusom tekstilne industrije, da izdela umetne materiale podobne kakovosti. »Žoki« so bohinjsko ime za ročno pletene nogavice iz ovčje volne. Vsaka gospodinja ima svoj način pletenja, da se nogavice ne obrabijo prehitro in da se jih dobro nosi. Na delavnici vas Marija vodi skozi postopke pletenja – vse od osnov, pletenja v krogu, izdelovanja pete, izdelovanja dvojne pete in zaključevanja do končnega izdelka. V prijetnem ambientu se v dobri družbi opremite z znanjem, ki vam lahko pride prav, ali doživite izkušnjo, s katero boste pridobili novo spoštovanje do rokodelskih izdelkov, ob prijetnem klepetu pa prisluhnili pripovedi o razvoju bohinjskih planin, sirarstvu in povezanosti bohinjskega kmeta z naravo.