POHODNIŠTVO V BOHINJU

Bohinj predstavlja idealno izhodišče za podajanje v svet pod Triglavom, zato so tudi Triglav najprej osvojili Bohinjci. Bohinjske planine, poleti polne življenja, so gosto prepredene s potmi. Za ljubitelje pohodništva je Bohinj, od nižin pa do najvišjih vrhov, neusahljiv vir za vedno nova doživetja. Označenih planinskih poti je v Bohinju za več kot 300 km. Za načrtovanje svojih pohodov in sprehodov lahko uporabite tudi OUTDOOR ACTIVE aplikacijo.

Zlatorogova pravljična pot je približno 2 kilometra dolga, zabavna, izobraževalna in ustvarjalna tematska krožna pot za otroke.
Korita Mostnice in dolina Voje sodijo med najlepše in najbolj obiskane naravne znamenitosti Bohinja. Na sprehodu lahko občudujemo kristalno čisto vodo in drzno preoblikovane skale, uživamo v pestrem rastlinskem in živalskem svetu ter skrbno negovani kulturni krajini.
Pot visoko nad dolino nas vodi s smučarskega centra Vogel pod grebenom Bohinjsko – Tolminskih gora na planoto Komna, ki jo doživimo v vsej njeni pestrosti in ponuja lepe razglede na okoliške vrhove in širše. S Komne sestopimo h Koči pri Savici v zatrepu Bohinjske kotline.

Vodnikov razglednik je priljubljena razgledna točka, saj ponuja čudovit razgled na Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino, jezersko skledo in venec okoliških gora z zelo malo vloženega truda.

Nad Srednjo vasjo je Ribnica izdolbla čudovita korita s številnimi slapovi, soteska pa je tako dobro skrita, da marsikdo sploh ne ve zanjo.
Visoka kraška planota Pokljuka, ki je priljubljeno izhodišče za obisk Triglavskega pogorja, ponuja tudi širok izbor lažjih pohodniških tur.
Pot visoko nad dolino nas vodi s smučarskega centra Vogel na jugovzhod na greben Bohinjsko – Tolminskih gora in po njem na razgledno Rodico, ki ponuja izjemne razglede na Bohinj, na osrednji del Julijskih Alp s Triglavom in na globoko zarezane tolminske doline. Vidi se tudi dalje na Primorsko in v Furlanijo. Na poti spoznamo tudi Planino Suha na kateri se poleti še pase živina. S Suhe sestopimo vse do doline, do Ribčevega Laza.

Rudnica je ena izmed vzpetin, ki deli Bohinj na Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino. Če opravimo krožno pot, bomo iz različnih točk imeli razgled na skoraj vse kotičke Bohinja in gore, ki ga obkrožajo.

 

Spoznajte robje vodno okolje ter zgodovino pretovke in dejavnosti ob njej.
Pot po smučišču Vogel, ki je izjemno priljubljen izletniški cilj tudi v toplejši polovici leta, ponuja čudovite razglede. Zaradi nadmorske višine, pa tudi poleti tu ni nikoli prevroče.
Ne preveč strma pot vas pripelje do Vodnikovega razglednik, ki ponuja čudovit razgled na Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino, jezersko skledo in venec okoliških gora.
Pot okrog Bohinja poteka po pohodniški poti Juliana in sicer po delu etape 6 in 7. Pot vam bo približala Bohinj skozi oči prebivalcev, ki so stoletja oblikovali kulturno in naravno krajino v bogatem prepletu medsebojnih vezi, naravnih danosti in sobivanja z živalmi.
Pohodniška pot JULIANA TRAIL je krožna daljinska pohodniška pot, dolga 267 km, ki poteka skozi doline, preko prelazov, skozi gozdove, urbana središča, samotne planote in ob rekah Save in Soče. Razdeljena je na 16 dnevnih etap po 18-25km.
Povzpnite se na Črno prst v zgodnjem poletju, kjer boste med hojo po Botanični poti priča veliki pestrosti in lepotami tam rastočega cvetja.
Lahkoten sprehod  po Pokljuki okrog šotnega barja, ki je eden najjužnejših v Evropi. Na informacijski poti se lahko poučimo o rastlinstvu in živalstvu tega občutljivega habitatnega tipa. 
Gozdni vrh Rudnice se dviga prav v osrčju Bohinja. Je razgleden hrib, ki je dostopen skoraj iz vseh vasi Spodnje in Zgornje Bohinjske doline. Predstavlja vez med obema dolinama ter posledično ponuja številne razglede na skoraj vse kotičke Bohinja in na gore, ki ga obdajajo.
Planino Zajamniki prepoznamo po prostorsko markantni legi na razglednem prisojnem robu Pokljuke. Stanovi in hlevi spominjajo na dolgo vas, saj so razpotegnjeno nanizani v loku ob osrednji poti.
Na označenih točkah med Uskovnico in Rudnim poljem je prisotno zelo močno sevanje, ki lahko pri posameznikih povzroči izboljšanje počutja in odpravi nekatere zdravstvene težave.

Pohodniška trgovina

Naj bo varnost vedno na prvem mestu

Za številne poti po Bohinju sta dovolj že dobra volja in primerni pohodni čevlji, spet druge lahko predstavljajo mnogo večji izziv. Vsakomur seveda ni treba na Triglav, saj je že sprehod ob jezeru lahko pravo doživetje barv in svetlobe, čudovitih pogledov ter idiličnih kotičkov. Spoštujte tako sebe in svoje omejitve, kot tudi naravo in njeno muhavo sposobnost, da se iz idilične oaze v trenutku prevesi v nevarno izkušnjo. Na strani Planinske zveze Slovenija si lahko preberete podrobne napotke za varnost v gorah v različnih situacijah in letnih časih.

V gore pozimi

Zimsko pohodništvo ima posebne zakonitosti in zahteva od pohodnikov še več priprave, znanja in previdnosti. Preverite, kaj vse morate upoštevati za varno hojo v zasneženih gorah. 

Drsanje je zanimiva in elegantna zimska aktivnost, še posebej izvrstna za družinsko preživljanje časa na prostem. Dva para ostro nabrušenih rezil, dobro ravnotežje in rokavice, pa ste pripravljeni na uživanje na ledu.
Doživite čar zasnežene pokrajine s starodavnim načinom hoje po snegu. Poleg kakovostne kardiovaskularne vadbe boste z izleta odnesli tudi veliko lepih razgledov, dobro prezračena pljuča in kakšno zanimivost raziskovanega področja, ki vam jo bo razkril vodnik.
Če ste dovolj izkušeni, ste preverili vremensko napoved, si izbrali varno pot, ste dobro kondicijsko pripravljeni in imate dobro opremo, ki jo znate uporabljati, se boste mogoče vseeno podali v gorski svet. V razmislek v nadaljevanju nekaj napotkov za varnost.
Juliana Ski Tour, Foto Janko Humar
Juliana SkiTour je štiridnevno turnosmučarsko potovanje čez Julijske Alpe, od Kranjske Gore na severni pa do Tolmina na južni strani. Juliana SkiTour je kombinacija štirih različnih turnih smukov, lahko v vodeni različici in z organiziranim transferjem.