Pohodništvo in gorništvo v Bohinju

Bohinj predstavlja idealno izhodišče za podajanje v svet pod Triglavom, zato so tudi Triglav najprej osvojili Bohinjci. Za ljubitelje pohodništva in planinarjenja je Bohinj, od nižin pa do najvišjih vrhov, neusahljiv vir za vedno nova doživetja. Označenih pohodniških in planinskih poti je v Bohinju za več kot 300 km

juliana-trail-mitja-sodja
Daljinska pohodniška pot Juliana Trail ne osvaja vrhov, ampak povezuje in raziskuje rob Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.
Koča pri sedmerih triglavskih jezerih, foto: Mitja Sodja
Če se boste odločili za raziskovanje nižinskega in gorskega sveta pri nas, je pomembno poznati nekaj ključnih osnov.
Razglednih točk v Bohinju je res v izobilju. Pripravili smo vam izbor najbolj priljubljenih in tistih, ki vam ponujajo najlepše razglede Bohinja.
Visoka kraška planota Pokljuka je največje strnjeno gozdnato območje v Triglavskem narodnem parku, Prekrivajo jo večinoma smrekovi gozdovi, ki se razraščajo med 1.000 in 1.500 metri nadmorske višine.

Digitalizirane poti po Bohinju

Pobrskajte med digitaliziranimi predlogi pohodniških in planinskih poti v Bohinju. Pri vsakem vnosu boste našli podroben zemljevid ture, opis po korakih, težavnost, trajanje in druge podrobnosti, ki vam bodo pomagale načrtovati pohodniška doživetja. 

Navigacija z ustrezno aplikacijo

Na poti vam poleg uporabe tiskanih aplikacij priporočamo tudi uporabo specializiranih aplikacij, ki podajajo točne in preverjene informacije. Priporočamo vam uporabo mobilne aplikacije SLOVENIA OUTDOOR (Android – Google Play, iOS – App Store) ali spletne aplikacije maPZS

Preverite vreme v gorah preden se odpravite na pohodništvo

 

Preden se odpravite na svoje naslednje pohodniško doživetje, preverite vremensko napoved za izbrano destinacijo. Vreme igra ključno vlogo pri vaši varnosti in udobju med pohodništvom, zato je pomembno, da ste dobro pripravljeni.

Aktualno vremensko napoved lahko najdete na spodnji povezavi:
ARSO vreme

Vremenska napoved za Bohinjsko Češnjico

Pohodniška trgovina

Pobrskajte med zemljevidi, knjigami, majicami in drugimi izdelki na temo pohodništva v Bohinju in v Julijskih Alpah. 

VARNO V GORE

Preden se odpravite v gore, je ključno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, da bo vaša izkušnja varna in prijetna:

  • Fizična pripravljenost: Gore zahtevajo dobro telesno kondicijo. Pred odhodom se prepričajte, da ste dovolj fit za izbrano pot.
  • Oprema: Pravilna oprema je ključna. Vključuje planinske čevlje, primerna oblačila (topla, nepremočljiva), nahrbtnik, brezalkoholne pijače, hrano z visoko energijsko vrednostjo, mobilni telefon, osebne dokumente, komplet prve pomoči, planinski zemljevid in kompas ter dodatno opremo glede na letni čas (npr. sončna očala, sončno kremo, cepin in dereze pozimi).
  • Vreme: Vreme v gorah je zelo spremenljivo. Pred odhodom preverite vremensko napoved pri uradnih virih in se odločite za primerno oblačenje.
  • Izbira poti: Glede na vaše sposobnosti in izkušnje izberite primerno pot. V Sloveniji obstaja raznolikost planinskih poti, označenih glede na težavnost (lahke, zahtevne, zelo zahtevne). Bodite realni pri oceni lastnih zmožnosti.
  • Varnostne smernice: Sledite markacijam in oznakam na poti ter se izogibajte brezpotjem. Če se odpravljate na zahtevnejše poti ali ferate, poskrbite za ustrezno varovalno opremo (čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet).
  • Spoštovanje narave: V gorah spoštujte naravno okolje, izogibajte se onesnaževanju in sledite pravilom obnašanja v gorskem svetu.
  • Varnost v primeru nesreče: Če pride do nesreče, ostanite mirni. Vedno je pametno imeti pri sebi načrt za nujne primere in vedeti, kako ukrepati v primeru nenadnih sprememb ali pojava slabega vremena.

Z doslednim upoštevanjem teh nasvetov boste povečali varnost svojega pohoda v gore ter lahko varno uživali v naravnih lepotah slovenskih Alp. Za bolj podrobne informacije obiščite POHODNIŠKI VODNIK.

Naj bo varnost vedno na prvem mestu

Za številne poti po Bohinju sta dovolj že dobra volja in primerni pohodni čevlji, spet druge lahko predstavljajo mnogo večji izziv. Vsakomur seveda ni treba na Triglav, saj je že sprehod ob jezeru lahko pravo doživetje barv in svetlobe, čudovitih pogledov ter idiličnih kotičkov. Spoštujte tako sebe in svoje omejitve, kot tudi naravo in njeno muhavo sposobnost, da se iz idilične oaze v trenutku prevesi v nevarno izkušnjo. Na strani Planinske zveze Slovenija si lahko preberete podrobne napotke za varnost v gorah v različnih situacijah in letnih časih.

Preverite odprtost planinskih koč

V gore pozimi

Zimsko pohodništvo ima posebne zakonitosti in zahteva od pohodnikov še več priprave, znanja in previdnosti. Preverite, kaj vse morate upoštevati za varno hojo v zasneženih gorah. 

Drsanje je zanimiva in elegantna zimska aktivnost, še posebej izvrstna za družinsko preživljanje časa na prostem. Dva para ostro nabrušenih rezil, dobro ravnotežje in rokavice, pa ste pripravljeni na uživanje na ledu.
Doživite čar zasnežene pokrajine s starodavnim načinom hoje po snegu. Poleg kakovostne kardiovaskularne vadbe boste z izleta odnesli tudi veliko lepih razgledov, dobro prezračena pljuča in kakšno zanimivost raziskovanega področja, ki vam jo bo razkril vodnik.
Koča pod Bogatinom, Foto: Pavel Korošec
Če ste dovolj izkušeni, ste preverili vremensko napoved, si izbrali varno pot, ste dobro kondicijsko pripravljeni in imate dobro opremo, ki jo znate uporabljati, se boste mogoče vseeno podali v gorski svet. V razmislek v nadaljevanju nekaj napotkov za varnost.
Juliana Ski Tour, Foto Janko Humar
Juliana SkiTour je štiridnevno turnosmučarsko potovanje čez Julijske Alpe, od Kranjske Gore na severni pa do Tolmina na južni strani. Juliana SkiTour je kombinacija štirih različnih turnih smukov, lahko v vodeni različici in z organiziranim transferjem.

Nevarnost plazov