POHODNIŠTVO V BOHINJU

Bohinj predstavlja idealno izhodišče za podajanje v svet pod Triglavom, zato so tudi Triglav najprej osvojili Bohinjci. Za ljubitelje pohodništva in planinarjenja je Bohinj, od nižin pa do najvišjih vrhov, neusahljiv vir za vedno nova doživetja. Označenih pohodniških in planinskih poti je v Bohinju za več kot 300 km

juliana-trail-mitja-sodja
Daljinska pohodniška pot Juliana Trail ne osvaja vrhov, ampak povezuje in raziskuje rob Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.
Koča pri sedmerih triglavskih jezerih, foto: Mitja Sodja
Če se boste odločili za raziskovanje nižinskega in gorskega sveta pri nas, je pomembno poznati nekaj ključnih osnov.
Razglednih točk v Bohinju je res v izobilju. Pripravili smo vam izbor najbolj priljubljenih in tistih, ki vam ponujajo najlepše razglede Bohinja.
Visoka kraška planota Pokljuka je največje strnjeno gozdnato območje v Triglavskem narodnem parku, Prekrivajo jo večinoma smrekovi gozdovi, ki se razraščajo med 1.000 in 1.500 metri nadmorske višine.

Digitalizirane poti po Bohinju

Pobrskajte med digitaliziranimi predlogi pohodniških in planinskih poti v Bohinju. Pri vsakme vnosu boste našli podroben zemljevid ture, opis po korakih, težavnost, trajanje in druge podrobnosti, ki bvam bodo pomagale načrtovati pohodniška doživetja. 

Navigacija z ustrezno aplikacijo

Na poti vam poleg uporabe tiskanih aplikacij priporočamo tudi uporabo specializiranih aplikacij, ki podajajo točne in preverjene informacije. Priporočamo vam uporabo mobilne aplikacije SLOVENIA OUTDOOR (Android – Google Play, iOS – App Store) ali spletne aplikacije maPZS

Pohodniška trgovina

Pobrskajte med zemljevidi, knjigami, majicami in drugimi izdelki na temo pohodništva v Bohinju in v Julijskih Alpah. 

Naj bo varnost vedno na prvem mestu

Za številne poti po Bohinju sta dovolj že dobra volja in primerni pohodni čevlji, spet druge lahko predstavljajo mnogo večji izziv. Vsakomur seveda ni treba na Triglav, saj je že sprehod ob jezeru lahko pravo doživetje barv in svetlobe, čudovitih pogledov ter idiličnih kotičkov. Spoštujte tako sebe in svoje omejitve, kot tudi naravo in njeno muhavo sposobnost, da se iz idilične oaze v trenutku prevesi v nevarno izkušnjo. Na strani Planinske zveze Slovenija si lahko preberete podrobne napotke za varnost v gorah v različnih situacijah in letnih časih.

V gore pozimi

Zimsko pohodništvo ima posebne zakonitosti in zahteva od pohodnikov še več priprave, znanja in previdnosti. Preverite, kaj vse morate upoštevati za varno hojo v zasneženih gorah. 

Drsanje je zanimiva in elegantna zimska aktivnost, še posebej izvrstna za družinsko preživljanje časa na prostem. Dva para ostro nabrušenih rezil, dobro ravnotežje in rokavice, pa ste pripravljeni na uživanje na ledu.
Doživite čar zasnežene pokrajine s starodavnim načinom hoje po snegu. Poleg kakovostne kardiovaskularne vadbe boste z izleta odnesli tudi veliko lepih razgledov, dobro prezračena pljuča in kakšno zanimivost raziskovanega področja, ki vam jo bo razkril vodnik.
Koča pod Bogatinom, Foto: Pavel Korošec
Če ste dovolj izkušeni, ste preverili vremensko napoved, si izbrali varno pot, ste dobro kondicijsko pripravljeni in imate dobro opremo, ki jo znate uporabljati, se boste mogoče vseeno podali v gorski svet. V razmislek v nadaljevanju nekaj napotkov za varnost.
Juliana Ski Tour, Foto Janko Humar
Juliana SkiTour je štiridnevno turnosmučarsko potovanje čez Julijske Alpe, od Kranjske Gore na severni pa do Tolmina na južni strani. Juliana SkiTour je kombinacija štirih različnih turnih smukov, lahko v vodeni različici in z organiziranim transferjem.