fbpx
13 maja, 2018

SAVA BOHINJKA

Reka je privlačen cilj za vse ljubitelje vodnih aktivnosti.

TOK SAVE BOHINJKE

Eden izmed dveh povirnih krakov reke Save je Sava Bohinjka, ki si je strugo vrezala v samem osrčju Julijskih Alp. Zgornji del njenega toka (do Laškega Rovta) je zavarovan tudi v okviru Triglavskega narodnega parka.Tudi od izvira pa do dela, kjer dobi Sava Bohinjka svoje ime preteče kar precej vode. Voda Triglavskega pogorja v dolini izvira kot najbolj obiskani slovenski slap Savica, ki pada kar 71 metrov globoko. Izpod Komarče voda svojo pot nadaljuje kot Savica v Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskega jezera pod znamenitim mostom ob cerkvi svetega Janeza Krstnika izteka najprej reka Jezernica, ki pa se že po že po stotih metrih združi z gorskim potokom Mostnico. In šele od tukaj naprej dobi reka ime Sava Bohinjka.

Sava Bohinjka navduši s svojo relativno nedotaknjenostjo. Po 150 metrih se s kratko, a slikovito sotesko prebije čez apneniški hrbet. Nato dokaj umirjeno nadaljuje svojo pot proti vzhodu mimo bohinjskih vasi, mimo Bohinjske Bistrice (kjer se ji pridruži tudi Bistrica) ter po prodnatih ledeniških nasutinah vse do Nomenja. Tam se obrne proti severu in živahneje nadaljuje pot po s hudourniki razbrazdani Soteski med Jelovico in Pokljuko. Od Bleda ponovno teče proti vzhodu in se s svojo “sestrico” Savo Dolinko združi pod jezom pri Radovljici.

PRODIŠČA IN MRTVICE

Kot za Bohinjsko jezero je tudi za Savo Bohinjko značilno, da so jo v preteklosti oblikovali ledeniki. V strugi so večja in manjša prodišča. Najdemo pa tudi več značilnih mrtvih rokavov oziroma mrtvic. Najpogostejše so od Bohinjske bele pa vse do sotočja s Savo Dolinko. Poznavalci bodo najbolj navdušeni nad mrtvico, ki se nahaja Pod Selom pri Bledu, ki je od reke oddaljena okoli 100m in bogata s tovrstnim habitatom prilagojenim živalstvom in rastlinstvom.

ZANIMIVOSTI, POVEZANE S SAVO BOHINJKO

Za Savo Bohinjko je značilno, da je kljub manjšemu porečju v primerjavi s Savo Dolinko bolj vodnata od nje. Njeno povirno območje namreč spada med najbolj namočene predeče pri nas.

Sava Bohinjka teče skozi ali mimo naslednjih vasi v Bohinju: Ribčev Laz, Laški Rovt, Polje, Kameje, Brod, Savica, Bohinjska Bistrica, Bitnje, Log in Lepence ter Nomenj. Na njeni poti najdemo veliko kulturnih in naravnih pa tudi sodobnih zanimivosti na področju Bohinja (Slap Savica, HE Savica, Bohinjsko jezero, cerkev svetega Janeza Krstnika, Kamp Danica, Bohinjska železnica, slap Grmečica, slap Pirašica, Soteški slapovi, Hemin plavž, Pantzova žičnica, HE Soteska…).

Sava Bohinjka  je idealna za različne aktivnosti: muharjenje, rafting, kajak in kanu izlete, poleti celo plavanje (čeprav le redko preseže 20°C).

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...