SLOVENIA GREEN

SLOVENIA GREEN je krovna znamka pod katero od leta 2015 deluje nacionalno orodje za vpeljevanje trajnostnega turizma – Zelena shema slovenskega turizma (ZSST). Predstavlja certifikat kakovosti za izpolnjevanje širokega spektra zahtev na področju trajnostnega turizma ter orodje za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja vseh deležnikov slovenskega turizma (tako turističnih destinacij kot tudi turističnih ponudnikov). 

Znak Slovenia Green

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

 • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
 • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
 • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Slovenia Green Platinum

Bohinj je v letu 2021 postal prva slovenska destinacija s platinastim znakom Slovenia Green, ki je najvišje priznanje Zelene sheme slovenskega turizma za destinacije. 

Bohinj in Slovenia Green

Bohinj je eden najlepših primerov izjemno skrbno ohranjene alpske idile v celotnih Alpah. K temu nas zavezujejo mnoge zakonske obveze in mednarodne konvencije o varovanju okolja in zaveze k trajnostnemu razvoju.

Mednarodne nagrade dokazujejo, da je Bohinj pionir odgovornega turizma v Sloveniji ter prvi z najvišjim platinastim nacionalnim znakom zelene sheme Slovenia Green. 

Destinacijski management center Turizem Bohinj že 15 let vnaša trajnostno komponento v svoje delovanje.

Trajnostni, odgovorni turizem sloni na treh temeljnih stebrih, to so Mednarodni festival alpskega cvetja, ki povezuje lokalne prebivalce in obiskovalce v skrbi in prepoznavanju vrednosti biotske pestrosti in pomena ohranjanja zaščitenega območja; kolektivna blagovna znamka Bohinjsko/From Bohinj, prek katere se dviga kakovost, krajša dobavna veriga in razvija podjetništvo; ter prizadevanja na področju mobilnosti, ki s podporo Občine Bohinj temeljijo na temeljnem dokumentu trajnostnega razvoja celotne Občine Bohinj.


Usmerjeno upravljanje destinacije, ki temelji na jasni viziji in doslednem izvrševanju ukrepov, zapisanih v Strategiji razvoja turizma destinacije Bohinj, žanje najvišje nagrade.

 • Leta 2019 so člani Evropske komisije prepoznali Bohinj kot eno od 100 najbolj trajnostnih destinacij v Evropi, leta 2020 pa je bil uvrščen med najbolj varne destinacije v Evropi.

 • Turizem Bohinj je novembra 2019 na globalno najpomembnejši borzi turistične industrije WTM v Londonu prejel prestižno srebrno nagrado v kategoriji Ustvarjanje trajnostnega modela destinacije: odgovorni turizem. To je bila v kategoriji odgovorni turizem, kjer niso podelili zlatega priznanja,
  najvišja podeljena nagrada na WTM London za to kategorijo.

 • Leta 2021 je Bohinj prejel najvišjo nacionalno nagrado, postal je namreč prva slovenska destinacija z znakom Slovenia Green PLATINUM. Slovenska turistična organizacija, ki podeljuje znak v okviru Zelene sheme, je v sporočilu zapisala: »Destinacija Bohinj trajnostni turizem razvija v sodelovanju tako z lokalnim prebivalstvom kot tudi s ponudniki v destinaciji. Ukrepi, ki jih izvajajo, so premišljeni in v prvi vrsti usmerjeni v zagotavljanje kakovostnega bivanja lokalnega prebivalstva in sprejemanja turizma kot generatorja razvoja. Poleg tega destinacija z ukrepi zaščite predvsem jezerske sklede in natančnim načrtovanjem razvoja turizma ob jezeru pomembno prispeva k varovanju narave.«

SLOVENIA GREEN ACCOMMODATION

Nastanitve v Sloveniji, ki si prizadevajo za trajnostno in zeleno delovanje, so združene pod znakom Slovenia Green Accommodation. Nastanitve lahko prejmejo znak Slovenia Green Accommodation na podlagi enega od primarnih, mednarodno priznanih trajnostnih, okolijskih in ekoloških znakov: Bio Hotels, Ecocamping, EU Ecolabel, Green Globe, Green Key, Travelife za nastanitve, World of Glamping Green ali Hostelling International Quality & Sustainability.

hotel-bohinj-ribčev-laz-triglavski-narodni-park-julijske-alpe
Popolnoma na novo zasnovan Hotel Bohinj v središču Ribčevega Laza, lučaj od Bohinjskega jezera, prinaša zgodbo o Bohinju in svetu pod Triglavom v najboljši možni podobi – čudovito naravno kuliso in s spoštljivim odnosom do naravnih vrednot Triglavskega narodnega parka ter lokalnih tradicij.
Doživite čar Resorta Privillage Stare ob Bohinjskem jezeru – v alpskem raju. Tu se boste počutili kot doma in uživali v izjemnem razgledu, zato je Resort Privillage Stare zares edinstvena izbira za počitnice v Bohinju.
Ni prav veliko kampov, ki so tako čudovito vpeti v mirno in neokrnjeno naravno kuliso kot je kamp Danica.
Koča Suha se nahaja v Ribčevem Lazu blizu Bohinjskega jezera. Nahaja se v Triglavskem narodnem parku in se ponaša s certifikatom Slovenia Green Accommodation.
bohinj-eco-hotel-bohinjska-bistrica-julijske-alpe
Popolna izbira za sproščujoče razvajanje v Bohinju. Nagrajeno s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj.

SLOVENIA GREEN TRAVEL AGENCY

Turistične agencije lahko prejmejo znak Slovenia Green Travel Agency na podlagi enega izmed dveh s strani Zelene sheme priznanih, mednarodno uveljavljenih trajnostnih znakov: Travelife za turistične agencije ali Green Globe.

Specializirana turistična agencija za kolesarske in pohodniške počitnice na območju Bohinja. Ljubezen do aktivnih počitnic delijo z ljudmi, ki želijo svoje sanje o edinstvenih doživetjih spremeniti v resnične izkušnje.

SLOVENIA GREEN CUISINE

Po prejemu naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 in uveljavljenega koncepta trajnosti “z vrta na mizo” se je ZZST razširila na področje gastronomije. Ponudniki gostinskih storitev od januarja 2021 lahko pridobijo znak Slovenia Green Cuisine na podlagi predhodno pridobljenega mednarodnega trajnostnega certifikata L.E.A.F. ali Green Key. Ob tem podpišejo Zavezo za trajnostno gastronomijo Slovenije, ki:

 • temelji na slovenskih gastronomskih posebnostih, na avtentičnih in sezonskih jedeh z lokalnim značajem,
 • izpostavlja izjemen pomen kratkih dobavnih verig visokokakovostnih lokalnih ponudnikov živil
  ter gostinske ponudnike
 • stimulira k povezovanju in vključevanju z lokalnim okoljem, zmanjševanju količine odpadkov, k izločitvi plastike za enkratno uporabo, k uporabi sveže pitne vode iz pipe, k zmanjševanju ogljičnega odtisa, k trajnostni uporabi naravnih virov ter k visokim higienskim in sanitarnim standardom.