V Bohinju se ne boste naužili le čudovite narave, temveč tudi okusov, ki jih ponuja ta edinstveni kotiček sveta. Ko vas po raziskovanju neokrnjenih bohinjskih lepot zamika še gurmanska pustolovščina, je čas, da se prepustite kulinaričnim užitkom, ki zrcalijo naravno bogastvo tega kraja. 

Bohinjske kulinarične posebnosti

Bohinjska kulinarična tradicija se ponaša s svojo bogato dediščino, ki odraža povezanost z naravo in domačimi surovinami. Med lokalnimi posebnostmi izstopajo koruzna moka iz trdinke, znameniti bohinjski sir, pikantni mohant in pristna bohinjska zaseka. Posebno mesto v bohinjski kulinariki imajo jedi, kot so žganci, bohinjski krapi, želodec s kašo, mavžlji z mohantom, postrv po bohinjsko ter zlatovčica v ajdi. Med posebnimi sladkimi dobrotami pa izstopa nedavno odkrita sladica iz preteklosti – bohinjska torta.

Bohinjska kulinarika ni zgolj hrana – je potovanje skozi tradicijo, lokalne sestavine in sodobne pristope, ki na krožnik prinašajo pristne okuse alpskega sveta. Ne glede na to, ali vas privlačijo preproste domače dobrote, vrhunska vinska izbira ali mojstrovine sodobne kuhinje, Bohinj vedno ponudi nekaj posebnega.

Oktober - naš najbolj kulinaričen mesec

Oktober v Bohinju je praznik kulinarike, ko obeležujemo bogastvo jeseni. To je čas, ko narava obrodi svoje darove, na krožnike pa pridejo lokalni pridelki in sezonske dobrote. V tem času potekajo številni kulinarični dogodki, kot sta Praznik sira in vina ter Teden restavracij, kjer lahko uživate v izbranih okusih lokalnih jedi. Med krompirjevimi počitnicami pa naši gostinci ponujajo posebne jesensko obarvane menije, ki so pravi poklon jeseni in bohinjskim dobrotam.

V Bohinjski kulinariki narava narekuje ritem in vsak letni čas se odraža na krožniku – spomladi cvetlični okusi, poleti sveža zelenjava z bohinjskih kmetij, jeseni bogastvo bohinjskih gozdov, pozimi pa krepke domače jedi, ki vas pogrejejo po hladnem dnevu. Vsaka sezona prinaša nove okuse, ki čakajo, da jih odkrijete in doživite.

Projekt Od vil do vilic

V Bohinju si prizadevamo, da na krožnike naših gostov in lokalnih prebivalcev pridejo sveže, lokalno pridelane sestavine, kar pomembno prispeva k ohranjanju pristnih okusov in kakovosti.

Projekt Od vil do vilic spodbuja pridelavo in uporabo lokalnih živil ter povezuje pridelovalce z gostinci, tržnicami in potrošniki. Cilj je povečati lokalno samooskrbo, izboljšati prepoznavnost lokalnih pridelkov ter jih narediti bolj dostopne. Projekt prispeva k trajnostnemu razvoju in ohranja bohinjsko podeželje, hkrati pa krepi zavedanje o pomenu uživanja svežih, lokalno pridelanih sestavin ter podpira lokalno gospodarstvo.

Izbrane pijače iz srca Bohinja

Odkrijte vrhunske pijače, ki jih skrbno ustvarjajo lokalni bohinjski ponudniki. Vsak požirek je pristna izkušnja, prežeta z značajem Bohinja.

Destilarna Karakter

Vsi Karakter gini so izdelani ročno, narejeni iz izključno naravnih sestavin in oplemeniteni z bohinjsko izvirsko vodo. ​

Pivovarna Lintvern

Kraft pivovarna Lintvern ponosno ustvarja piva, ki črpajo navdih iz narave in lokalnega okolja.

Bohinjsko/From Bohinj

Blagovna znamka Bohinjsko/From Bohinj označuje pristnost vrhunskih lokalnih izdelkov in storitev, pod katere se iskreno podpisujemo domačini. Certifikat zagotavlja najvišje standarde izdelave ali storitev in je garant bohinjske pristnosti. Ne zamudite enega okusnejših obrazov naše destinacije. Bohinjska kulinarika in domače sestavine, ki jo bogatijo, so neizogiben del pristnega doživetja Bohinja. 

Bohinjski zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Bohinjski pa je sploh najboljši. Tako dober, da bi ga še “anglčki jedl, čeb ritke mel”, kot so bohinjske mame včasih rekle, ko so želele še posebej poudariti žlahtnost okusov.

Restavracije s certifikatom Bohinjsko/FromBohinj

Obiščite gostilne s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj in se spoznajte s pozabljenimi okusi preteklosti v sodobnih preoblekah, z izpričano tradicionalnimi jedmi, ki vam bodo pogrele srce, ali s takšnimi, ki vas bodo z drznostjo bohinjskih okusov popolnoma očarale.

Družinsko vodena gostilna z več kot 130-letno tradicijo je priljubljeno stičišče domačinov ter obiskovalcev iz Slovenije in tujine, ki cenijo toplo in gostoljubno vzdušje. V prijetnem ambientu, kjer se prepletata tradicija in sodobnost, gostom nudijo bogato izbiro domačih in a la carte jedi, dopolnjenih s širokim naborom domačih in tujih pijač.
V Divji jagi vas čakajo ulične dobrote po Bohinjsko! Nudijo vam sendviče, solate in bowle, pripravljene iz svežih, lokalnih sestavin.
Restavracija Hotela Bohinj je z notranjostjo, ambientom in vrtom vpletena v bohinjske zgodbe izdelkov in tradicijo. Pri bifejskem zajtrku rziščite kotiček bohinjskih dobrot, čez dan uživajte v prigrizku ali pa si privoščite bohinjsko totro, zvečer pa se razvajajte z večerjo iz lokalnih sestavin. Ne skrbite - v takšnem ambientu restavracije ne bo manjkalo najboljšega iz Bohinja.
Hotel ima 71 sob in 5 hotelskih suitov, opremljenih z direktno telefonsko linijo, kabelsko televizijo, minibarom, sefom, sušilcem za lase in balkonom s sedežno garnituro. Na voljo je brezplačen Wi-Fi.
Poiščite nas pod veličastnimi stenami Pršivca, na vstopu v Zlatorogovo pravljično pot (otroški izkustveni park) v Ukancu.