fbpx
april 16, 2019

SMERNICE ZA OBISKOVALCE

Nasveti za optimalno doživetje Bohinja

V Bohinju se v največji meri trudimo ohraniti tisto, kar vas je k nam najbolj pritegnilo: lepo in neokrnjeno narava, mir in tišino, prijazne domačine ter vrsto priložnosti za doživanje narave brez odvečnega stresa.

Vendar pa pri tem potrebujemo tudi vašo pomoč. Upoštevanje pravil, ki smo jih postavili z jasno usmeritvijo k trajnostnemu razvoju destinacije, bo poskrbelo, da se boste obiska Bohinja in Triglavskega narodnega parka spominjali z največjim veseljem.

NAŠ “HIŠNI RED”

 • parkiranje je dovoljeno samo na označenih parkirnih mestih
 • avtodomi lahko preko noči parkirajo samo v kampu Zlatorog v Ukancu in Danica v Bohinjski Bistrici ter na za to namenjenih parkiriščih za avtodome v Srednji vasi in na železniški postaji v Bohinjski Bistrici
 • šotorjenje je dovoljeno le v kampih
 • ob Bohinjskem jezeru in Savi Bohinjki je vzpostavljen sistem vstopno-izstopnih mest za plovila, za uporabo je potrebno kupiti dovolilnico, plovba na območju kopalnih voda ni dovoljena
 • pse je potrebno imeti vedno na povodcu, kopanje psov na območju kopalnih voda ni dovoljeno
 • ob planinskih poteh ni smetnjakov, vse kar prinesemo s seboj tudi odnesimo
 • odpadke ločujmo in jih odnesimo do ekoloških otokov
 • spoštujmo domačine in njihovo lastnino, saj smo v Bohinju le gostje
 • hodite le po označenih poteh

ZADIHAJTE NA POLNO Z NARAVO IN LJUDMI JULIJSKIH ALP

Naši ukrepi, s katerimi želim zmanjšati negativne vplive turizma na okolje ter gostom in domačinom izboljšati kakovost življenja in izkušenj.

Zaveza

Skupaj z našimi gosti se zavedamo krhkega ravnovesja med naravo in človekom. Spoštujemo dediščino sobivanja z okoljem, ki so nam jo zapustili predniki in dajemo zgled našim potomcem. Vsi smo del skupnega sveta.

Mobilnost

Bohinj in Triglavski narodni park obišče vsako leto več turistov. S tem se še dodatno povečuje pritisk na občutljivo alpsko okolje. Z željo, da razbremenimo pritisk na jezersko skledo, uvajamo ukrepe, s katerimi želimo obiskovalce spodbuditi k uporabi javnega prevoza. PArkiranje je dovoljno zgolj na označenih parkirnih mestih, najugodnejše parkiranje je v Bohinjski Bistrici.

Na voljo so vam različne možnosti prevoza: 

 • v Bohinj z vlakom
 • avtobusni prevoz (dodatne linije v času visoke sezone)
 • organiziran brezplačen prevoz s parkirišč
 • kolesarjenje
 • turistična ladja

Poletni prometni režim: za cvetoči Bohinj

Koliko avtomobilov spravimo na neposredno obalo Bohinjskega jezera? Ne dovolj.
Koliko avtomobilov si želimo v našem pogledu, ko se sprehajamo po obali Bohinjskega jezera? Nobenega.

Za vse, ki se boste z avtomobilom pripeljali v Bohinj smo pripravili druge, bolj naravi prijazne in cenejše možnosti za parkiranje in prevoz po Bohinju.

Odpadki in ekološki otoki

V Bohinju ločujemo odpadke. V naravnem okolju ne boste našli manjših smetnjakov, odpadke odnesemo do ekoloških otokov. Ekološki otoki se nahajo v Ukancu, na Naklovi glavi in na Veglju.

Pravila plovbe

Kampiranje

Kartica Julijske Alpe: Bohinj

Avtobus, vlak, avtovlak in izletniška ladja so samo nekatere možnosti, ki jih brezplačno ali pod ugodnimi pogoji uporabljajo imetniki kartice in s tem prispevajo k umirjanju motornega prometa v Bohinju in razvoju okolju ter ljudem prijaznega turizma. Uživajte v skrbno varovani naravni in kulturni krajini. Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza. Ob rezervaciji prenočišča preverite ali ste upravičeni do nakupa Kartice Julijske Alpe: Bohinj.

Evropski teden mobilnosti:

Evropski teden mobilnosti (v nadaljevanju: ETM) je evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ