Smernice za obiskovalce

Nasveti za optimalno doživetje Bohinja.

V Bohinju se v največji meri trudimo ohraniti tisto, kar vas je k nam najbolj pritegnilo: lepo in neokrnjeno narava, mir in tišino, prijazne domačine ter vrsto priložnosti za doživanje narave brez odvečnega stresa.

Vendar pa pri tem potrebujemo tudi vašo pomoč. Upoštevanje pravil, ki smo jih postavili z jasno usmeritvijo k trajnostnemu razvoju destinacije, bo poskrbelo, da se boste obiska Bohinja in Triglavskega narodnega parka spominjali z največjim veseljem.

Zadihajte na polno z naravo in ljudmi Julijskih Alp

Naši ukrepi, s katerimi želim zmanjšati negativne vplive turizma na okolje ter gostom in domačinom izboljšati kakovost življenja in izkušenj.

Zaveza

Skupaj z našimi gosti se zavedamo krhkega ravnovesja med naravo in človekom. Spoštujemo dediščino sobivanja z okoljem, ki so nam jo zapustili predniki in dajemo zgled našim potomcem. Vsi smo del skupnega sveta.

Mobilnost

Bohinj in Triglavski narodni park obišče vsako leto več turistov. S tem se še dodatno povečuje pritisk na občutljivo alpsko okolje. Z željo, da razbremenimo pritisk na jezersko skledo, uvajamo ukrepe, s katerimi želimo obiskovalce spodbuditi k uporabi javnega prevoza. Parkiranje je dovoljeno zgolj na označenih parkirnih mestih, najugodnejše parkiranje je v Bohinjski Bistrici. Več o mobilnosti in prometnem režimu v Bohinju.

 

Naš "hišni red"​

 • Parkiranje je dovoljeno samo na označenih parkirnih mestih.

 • Kolesarska pot Bohinj in kolovozne poti so namenjene tudi kmetijski mehanizaciji, peščem in konjenikom, zato pazite na varnost.

 • Kolesarjenje po planinskih in pohodnih poteh ni dovoljeno.

 • Kolesarjenje po severni obali jezera ni dovoljeno.

 • Z motornimi vozili in kolesi se vozimo po njim namenjenih cestah in poteh.

 • Travniki, pašniki in gozdovi so v lasti bohinjskih kmetov. Spoštujmo zasebno lastnino in hodimo le po označenih poteh.

 • Kar prinesemo, tudi odnesemo. Smeti odložimo v zabojnike. Olupki pomaranč, banan, vlažilni robčki itd. ne sodijo v naravo.

 • Psi morajo biti na povodcu. Ne puščajmo sledi, pospravimo iztrebke.

 • Prenočevanje z avtodomi je dovoljeno le v kampih in na parkiriščih za avtodome. 

 • Šotorjenje in bivakiranje je dovoljeno le v kampih.

 • V Triglavskem narodnem parku ne uporabljamo dronov.

 • Za plovbo po Bohinjskem jezeru in Savi Bohinjki uporabljajmo le določena vstopno-izstopna mesta. Plovilo mora imeti dovolilnico.

 • Priporočamo kopanje na območju kopalnih voda.

 • Kopanje v Triglavskih jezerih in Mostnici v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka zaradi varovanja občutljivih življenjskih okolij ni dovoljeno.

 • Psi se lahko kopajo v Bohinjskem jezeru le zunaj območij kopalnih voda.

 • Ob planinskih poteh ni smetnjakov, vse odpadke odnesemo do ekoloških otokov.  Odpadke ločujemo.

 • Hodite le po označenih poteh.

Na voljo so vam različne možnosti prevoza

Lahko pa jo naokoli mahnete tudi peš.

Medijske vsebine

Pravila obnašanja v Bohinju (SLO/EN)

Pravila obnašanja v Bohinju (IT/FR)

Pravila obnašanja v Bohinju (DE/CZ)

Odpadki in ekološki otoki

V Bohinju že vrsto let ločujemo odpadke. V naravnem okolju ne boste našli manjših smetnjakov, odpadke odnesemo do ekoloških otokov, ki jih lahko vidite na zemljevidu. Ekološki otoki se nahajajo v Ukancu, na Naklovi glavi in na Veglju.

Pravila plovbe​

Ob Bohinjskem jezeru in Savi Bohinjki je vzpostavljen sistem vstopno-izstopnih mest. Pravila plovbe veljajo za vse vrste plovil (tudi deska za veslanje stoje – SUP). Za druga športna plovila, kamor spadajo kajt, jadralna deska, rečni bob (hydrospeed), napihljiv čoln dolžine do 2 m in podobni rekviziti, uporaba vstopno izstopnih mest in nakup dovolilnice nista potrebna. Plovba na območju kopalnih voda na Bohinjskem jezeru, ki merijo 100 m od obale, ni dovoljena, razen v primeru plovbe iz/do vstopno-izstopnih mest ali pristanišč. Vse aktivnosti v, na in ob jezeru, reki Savi Bohinjki in njenih pritokih se izvajajo na lastno odgovornost. Priporočamo vam, da se odločite za spremstvo izkušenih in usposobljenih domačih vodnikov.

Kampiranje

Jasne noči, posute z zvezdami, doživljajte na klopeh planinskih koč, zavetišč in bivakov. Tako vas vabi bonton obnašanja v Triglavskem narodnem parku, ki pokriva dve tretjini območja v Občini Bohinj. Kampiranje in bivakiranje izven za to določenih mest namreč ni dovoljeno.

Taborjenje je dovoljeno le v uradnih kampih. Zakon o Triglavskem narodnem parku prepoveduje tudi parkiranje motornih vozil, počitniških prikolic ali motornih vozil, ki se uporabljajo za prebivanje, zunaj za to določenih mest. Odlok o javnem redu in miru pa na območju Občine Bohinj prepoveduje prenočevanje po senikih, kozolcih, parkih, avtobusnih in železniških postajah, v prostorih večstanovanjskih objektov, ki za to niso namenjeni, na tržnici in drugih za to neprimernih prostorih.

Boste pa v Bohinju našli dva kampa, ki ponujata čudovito kuliso za vaše poglede iz oken prikolic ali skozi šotorska krila z vso potrebno ponudbo za vaše udobje. Eden v Ukancu ob Bohinjskem jezeru, drugi v Bohinjski Bistrici ob Savi Bohinjki. Prav tako sta na voljo dve urejeni parkirišči za avtodome: Senožeta v Srednji vasi in na železniški postaji v Bohinjski Bistrici.

Kartica Julijske Alpe: Bohinj

Avtobus, vlak, avtovlak in panoramska ladja so samo nekatere možnosti, ki jih brezplačno ali pod ugodnimi pogoji uporabljajo imetniki kartice in s tem prispevajo k umirjanju motornega prometa v Bohinju in razvoju okolju ter ljudem prijaznega turizma. Uživajte v skrbno varovani naravni in kulturni krajini. Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza. Ob rezervaciji prenočišča preverite ali ste upravičeni do nakupa Kartice Julijske Alpe: Bohinj.

bohinjsko-jezero-panoramska-ladja-mitja-sodja

Narava pozimi počiva – ne vznemirjajmo živali