Tek na smučeh

V optimalnih snežnih pogojih se Bohinj spremeni v pravcati tekaški raj. V zgornji in spodnji bohinjski dolini, na Pokljuki in na Soriški planini je skupno urejeno več kot 70 km  prog za tek na smučeh. 

Ne spreglejte: 

 • Uporaba prog v dolini je brezplačna.
 • Proge so urejene samo ob ustreznih vremenskih razmerah.
 • Možen je najem opreme, šola teka na smučeh ter mazanje in servis smuči.
 • Proge uporabljate na lastno odgovornost. 
 • Uporaba tekaških prog je možna samo ob upoštevanju vseh ukrepov Vlade RS o obvladovanju širjenja Covid-19.
 • V kolikor ni navedeno drugače, so proge urejene za klasično in drsalno tehniko. 

Tekaške proge v Zgornji Bohinjski dolini

Nazadnje posodobljeno: 6. 3. 2023; 07:30 Možnosti parkiranja: parkirišče Senožeta (2 €/dan) in parkirišče Vegelj (0,5 €/h).

Katera tekaška proga ali lokacija je prava za vas?

Smučarski center Vogel je visokogorsko smučišče z naravnim snegom, izjemnimi razgledi in obilico možnosti za fantastična zimska doživetja.
Tekaška proga poteka po travnikih v vasi Polje in je zaradi položnega terena primerna za začetnike in družine. Ob jasnem vremenu se nam odpre pogled na Triglav in okoliške gore.
Kozji hrbet je spodnji del nekdanjega smučišča Kobla na Bohinjski Bistrici, posebej primeren za družine in začetnike. 
Smučišče Senožeta je očarljivo manjše smučišče v Srednji vasi, ki je primerno predvsem za družine in rekreacijsko smuko.
Tekaška proga po zasneženih travnikih Zgornje Bohinjske doline je primerna za začetnike, saj ni omembe vrednih vzponov in spustov. Uživamo lahko v pogledih na okoliške vasi in gore, ki obkrožajo dolino.
Tekaška proga po zasneženih travnikih Zgornje Bohinjske doline je primerna za začetnike, saj ni omembe vrednih vzponov in spustov. Uživamo lahko v pogledih na okoliške vasi in gore, ki obkrožajo dolino.
Smučarska šola, izposojevalnica zimske opreme, servis zimske opreme. Najdete jih na smučišču Vogel na zgornji postaji nihalke ter na smučišču Soriška planina za prodajalno kart.
Poznamo skrite kotičke Bohinja. Pokažemo vam tisto, kar poznamo domačini. Naša ekipa je tim profesionalnih vodnikov z vsemi zakonsko potrebnimi licencami.
Tekaška proga na Laškem Rovtu ponuja lepe razglede na Triglavsko pogorje in Bohinjsko-Tolminski greben. Na progi je nekaj manjših vzponov in spustov. Primerna je tudi za začetnike.
Pestra ponudba letnih in zimskih športnih aktivnosti. Servis smuči, šola smučanja in športna trgovina, tandemski poleti s padalom.
Pozimi nudijo tečaje alpskega smučanja, izposojo smučarske opreme, enodnevne izlete.
Dvokilometrski krog v neposredni bližini smučarskega centra Soriška planina je primeren tako za začetnike kot tudi za izkušenejše smučarske tekače. Proga poteka skozi pretežno smrekov gozd na planoti Jelovica.

Deset pravil za tekače na smučeh

Mednarodna smučarska zveza FIS (Federation Internationale de Ski) je tudi za tekače na smučeh izdala deset pravil:

 • Vsak tekač na smučeh se mora obnašati tako, da nikogar ne ogroža ali poškoduje.
 • Potrebno je upoštevati markacije in opozorilne znake, na tekaških progah pa je potrebno teči v navedeni smeri.
 • Po dvojnih in večsteznih stezah je potrebno teči po desni stezi. Tekači na smučeh v skupini morajo teči po desni stezi drug za drugim.
 • Prehitevanje je dovoljeno desno ali levo po prosti stezi ali izven steze. Prednjemu tekaču ni potrebno zapuščati steze, mora pa se umakniti, če meni, da to lahko stori brez nevarnosti.
 • Pri srečanjih se mora vsak tekač umikati proti desni.
 • Takrat, ko prehitevamo ali pa nas prehiteva drug smučar, moramo držati palice tesno ob telesu.
 • Vsak tekač mora predvsem na strmih stezah prilagoditi svojo hitrost in gibanje znanju, pogojem na terenu, gostoti prometa in vidljivosti. Prav tako mora vzdrževati zadostno varnostno razdaljo do tekača pred sabo. Če je treba, se mora vreči tudi na tla, če lahko na ta način prepreči trčenje.
 • Kdor obstane, naj stopi iz tekaške steze. Tekač, ki je padel, naj čimprej zapusti tekaško stezo.
 • Pri nesrečah je vsakdo dolžan priskočiti na pomoč.
 • Vsakdo, bodisi očividec ali udeleženec nesreče, mora, ne glede na to, ali je za nesrečo kriv ali ne, pri nesreči dati svoje osebne podatke.

Načrtuj svoj dopust

Trenutne razmere, možnosti javnega prevoza, informacije o parkiranju…

Vse aktualne informacije v Bohinju zbrane na enem mestu. Preberite, kaj je dobro vedeti pred prihodom v Bohinj in katere praznične dogodke smo pripravili za vas.
Vozi vsak dan od 24. 12. 2022 do 31. 3. 2023 (oz. do preklica) na smučišče Vogel, Soriško planino in na Pokljuko. Brezplačen za imetnike kartice Julijske Alpe: Bohinj in občane.