Kopanje

Kje so območja kopalnih voda na Bohinjskem jezeru in kje se še lahko kopate v Bohinju. Kakšne so prepovedi glede visokogorskih jezer.

Bohinjsko jezero

Največje naravno stalno jezero v Sloveniji ponuja veliko možnostmi za vodne aktivnosti. Na Bohinjskem jezeru sta določeni kopalni območji Fužinski zaliv in Ukanc, kopalcev pa ne manjka niti na preostalih delih jezera. Obe območji ležita v Triglavskem narodnem parku, zato se je potrebno držati določenih pravil, ki so namenjena ohranjanju narave. Voda v Bohinjskem jezeru se obnovi trikrat letno. Glavni dotok je Savica, glavni odtok pa Jezernica. Več kot tretjina vode vanj priteka skozi kraške izvire pod jezersko gladino ob severni obali. Ob velikem deževju kraške vode privrejo na površje v izviru Govic na pobočju Pršivca.

Kakovost kopalnih voda

Na območjih kopalnih voda ARSO spremlja kakovost vode vsake 14 dni v času kopalne sezone (v Bohinju v času med 15.06. – 31.08). Preveri kakovost vode v Bohinju na povezavi: kakovost kopalnih voda.

Kopalne vode Bohinjsko jezero

Na teh lokacija se spremlja mikrobiološka kakovost vode, ki se vrednoti po zahtevah kopalne direktive in nacionalnih predpisov. Podatki in morebitna opozorila so objavljeni tudi na informacijskih tablah na območju kopalnih voda.

Dodatne informacije:

kopalne vode – spletna stran ARSO
kopalne vode – spletna stran Občine Bohinj

Kaj pa naši štirinožni prijatelji?

Lastniki psov, ki svoje ljubljenčke vozite s seboj na počitnice, ste verjetno vajeni vsega prilagajanja, ki ga terja lastništvo živali in tudi v Bohinju veljajo določena pravila. Da bodo ta bolj jasna, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj napotkov.

Odlok o javnem redu in miru v občini Bohinj prepoveduje kopanje živali na območju kopalnih voda – Ukanc in Fužinarski zaliv (glej zgoraj). Povsod drugje se ob upoštevanju Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki določa, da morajo biti psi na povodcu, psi lahko kopajo. Kopanje v ostalih jezerih Triglavskega narodnega parka je prepovedano tako za pse kot tudi za njihove lastnike.

Kopanje je prepovedano v:

  • vseh visokogorskih jezerih (Triglavska jezera, Krnsko jezero,…)
  • Mostnici
  • Ribnici
  • Bistrici
  • jezeru na Planini Pri jezeru

Notranja KOpališča

Notranja kopališča so dobra izbira predvsem izven poletne sezone, ko je voda v Bohinjskem jezeru primerna le za ” ta pogumne”. 

Aquapark Bohinj

Vodni park Bohinj se ponaša s preko 500m2 skupnih bazenskih površin! Bazeni so razgibano oblikovani in primerne globine za vse starosti.

Bazenski prostor ima večji rekreacijski bazen, dva jacuzzija in otroški bazen z atrakcijami. V glavnem rekreacijskem bazenu se lahko razvajate v zvočni votlini ali pa se pocrkljate v votlini za zaljubljene. Tisti bolj adrenalinskega tipa, pa se lahko preizkusite na bazenski plezalni steni ali se spustite po toboganu! Rekreacijski bazen je primeren tudi za animacijo starejših in mlajših! Bazenske atrakcije in efekti, kot so: masažne kadi, vodne šobe, divja reka, tropski slap vam bodo gotovo še v dodatno veselje.

Aquapark Bohinj, Foto: Anže Čokl, vir: Bohinj Eco Hotel

Poletna zunanja terasa je odlična za sončenje in sprostitev, pozimi pa lahko iz naših ležalnikov skozi panoramsko streho opazujete padajoče snežinke!

Globina vode v rekreacijskem bazenu je 1,35 m, v otroškem pa 0,4 m. Temperatura velikega bazena je 31ºC, otroškega bazena in jacuzzijev pa 34,6ºC.

Zunanji bazen je odprt v poletni sezoni. Spoštovanje kopališkega reda je nujno za varnost vas in drugih obiskovalcev.

Več informacij o AquaPark Bohinj.