Plezanje

Kar 16 plezališč in skoraj 500 kakovostno opremljenih smeri vseh težavnosti. Kadar pogoji za plezanje v naravi niso ugodni pa je na voljo skoraj 11 m visoka umetna plezalna stena v večnamenski dvorani Danica.

Eden najpopularnejših plezalnih centrov v Sloveniji – Bohinj – je zgrajen načrtno. Naša plezališča in kakovostno opremljene smeri vseh težavnosti so opisana v knjigi Plezalni vodnik Bohinj. Avtorja Andrej Pikon in Andrej Podlipnik sta v sodelovanju s Turizmom Bohinj in nekaterimi turističnimi subjekti v Bohinju izdala Plezalni vodnik Bohinj. V njem sta opisala plezališča s kar 476 opremljenimi smermi. Bohinj je tako dobil izjemen in sodoben plezalni vodnik, s katerim se lahko postavi ob bok najboljšim plezalnim destinacijami.

S ponudbo plezališč in plezalnih smeri lahko zagotavljamo zadovoljstvo začetnikom, družinam in tistim, ki iščejo najtežje probleme v okviru desete stopnje (UIAA). Neizkušenim priporočamo vodeno plezanje, izkušenim individualnim plezalcem pa nakup Plezalnega vodnika Bohinj.

Športno plezanje na naravnih plezališčih

Bohinj s svojimi 333,7 km2 ponuja skoraj 500 plezalnih smeri na skoraj 20 različnih lokacijah, ki so primerne tako za popolne začetnike kot za izkušene plezalce (z označenimi zahtevnostmi smeri od 2 do 8b+)

Popolnim začetnikom priporočamo plezanje z inštruktorjem na plezališču Pod Skalco ob Bohinjskem jezeru, kjer je možna tudi izposoja plezalne opreme ter najem inštruktorja.

Neizkušeni nikoli ne plezajte sami, saj ima lahko že drobna nepozornost ali pomanjkanje znanja zelo resne posledice. Poleg nevarnosti padca ali krušenja kamna je potrebno biti v vročih poletnih mesecih na določenih plezališčih pozoren tudi na kače in poskrbeti za primerno hidracijo. Nikoli ne plezajte brez primernega varovanja (kar pomeni dvoje: primerno znanje in brezhibno opremo).

Če ste v skali domači in posedujete svojo opremo, Bohinj nudi različne plezalne izzive. Spodnje informacije predstavljajo okrnjen povzetek, za celovitejše informiranje vam svetujemo nakup brošuriranega vodnička “Plezalni vodnik – Climbing guide Bohinj”, ki opisuje/vsebuje 477 plezalnih smeri ali “Slovenija – športnoplezalni vodnik”

 • Preizkus v plezalni steni

  Na plezališču Pod Skalco je stalno prisotna ekipa plezalne šole, ki ob zanesljivem varovanju nudi možnost vsakemu radovednežu, ki bi se rad preizkusil v pravi plezalni smeri. 

 • Plezalni tečaji

  Šola plezanja je namenjena predvsem začetnikom. Na voljo so različno dolgi tečaji za odrasle in otroke ali individualno poučevanje. Program zajema najnujnejši teoretični del in veliko plezanja na plezališčih Pod Skalco in Bellevue. 

 • Vodeno plezanje

  Izkušenim plezalcem lahko organiziramo plezanje s partnerjem – inštruktorjem v bohinjskih in bližnjih plezališčih.

 • Izposoja plezalne opreme

  Pri plezališču Pod Skalco si plezalno opremo lahko tudi izposodite. 

 • Termini

  maj – oktober,
  tečaji potekajo predvsem v glavni poletni sezoni, možen pa je tudi drugačen dogovor.

Ponudniki plezanja na naravnih plezališčih

Enoraztežajne smeri

Za začetek bolj primerna plezališča so Pod Skalco in Bellevue, ki imajo ob zahtevnih tudi več lažjih smeri (3–5b).

Težje smeri nudijo plezališča Dov in Rudnica (6a–7a+), Šavnica (6a–7b+), Bitnje in Bitenj Potok (več kot 100 smeri, večina 6a–8a+).

Za mešane družbe pa so idealne točke Bellevue (veliko trojk in štiric, lep nabor 5a-5c, pa tudi kakšna 7b+ se najde), Pod Skalco (razpon 3–7b+), Peč (ena 2+, več 4a, 5a in 5b pa vsaj ducat zahtevnejših 6a–7a+) in Nomenj (ena 3a, pet štiric in tudi dosti 6a–7a+)

Plezanje na umetni plezalni steni

Obožujete plezanje, pa trenutni pogoji niso pravšnji za plezanje v naravi? Nič ne de – svoje plezalne sposobnosti lahko pošteno nadgradite ali preizkusite na skoraj 11 metrov visoki plezalni steni v Bohinju.

plezalna-stena-facebook

Umetna plezalna stena v večnamenski dvorani Danica:

 • približno 260 kvadratnih metrov plezalnih površin
 • najvišja točka je od tal oddaljena nekaj manj kot 11 metrov
 • 60 plezalnih smeri, ki so označene po barvah
 • težavnosti v razponu od 4 do 7c
 • tla so prekrita z velikimi blazinami za ublažitev padcev
 • potreba oprema: športna oblačila (resni plezalci tudi plezalne čevlje in vrečko magnezija)
 • plezalni bonton v plezalnih centrih

Dodatne informacije