fbpx
Maggio 12, 2018

BARON ŽIGA ZOIS

Mož, ki je med drugim sponzoriral prvo odpravo na Triglav, ki so ga avgusta 1778 prvič osvojili štirje srčni možje.

KDO JE BARON ŽIGA ZOIS?

Brez znamenitega mecena barona Žiga Zoisa, barona Edelsteinskega, si skoraj ne moremo predstavljati slovenske zgodovine. S 30 leti je bil Žiga najbogatejši in najuglednejši podjetnik in graščak na Kranjskem, po drugi strani pa se ni vdal lahkomiselnemu uživaštvu in potratnosti.

Rodil se je leta 1747 v Trstu. Oče je bil Italijan, mati pa Slovenka iz znane železarske družine. Žiga Zois je bil vsestranski človek – fužinar, gospodarstvenik, evropsko razgledan naravoslovec z obsežnim znanjem jezikov, botanik, mineralog, geolog in zoolog, pa tudi pomemben preroditelj in mecen slovenske literature. Za oris njegovih dosežkov in prispevkov zagotovo ni dovolj le pričujoč povzetek.

BARON ŽIGA ZOIS IN BOHINJ

Izredno pomembna osebnost je bil tudi pri razvoju Bohinja. Leta 1777 je kupil bohinjske fužine (v Bohinjski Bistrici in Stari Fužini). V njihovo izboljšanje je vložil veliko energije, v obrate uvedel nov rudarski režim in tako izboljšal oskrbo fužin z rudo. Ker je upal na novo odkritje rude, je sponzoriral tudi prvo odpravo na Triglav, ki so ga avgusta 1778 prvič osvojili štirje srčni možje. Umrl je leta 1819 v Ljubljani.

Iscriviti alla Newsletter

Continuando a utilizzare il sito, accetti l'utilizzo dei cookie. OK Più..