fbpx
10 julija, 2020

POGOSTA VPRAŠANJA – LASTNIKI PSOV

Ali je kopanje psov v Bohinjskem jezeru prepovedano? Ali se lahko z organiziranim prevozom pelje tudi pes?

V kolikor ne najdete odgovora na vaša vprašanja, nam vprašanje zastavite na [email protected]

Ali se psi lahko kopajo v Bohinjskem jezeru? Zakaj so na določenih delih postavljene table, da je kopanje psov prepovedano?

Kopanje v Bohinjskem jezeru za pse ni prepovedano, razen na območju kopalnih voda. Območje kopalnih voda seda od cerkve sv. Janeza do konca vzhodne obale jezera (Kopalno območje Fužinski zaliv) ter kos obale v Ukancu (Kopalno območje Ukanc). Območje kopalnih voda si lahko ogledate na zemljevidu:

Upoštevajte tudi, da je na območju Triglavskega narodnega parka potrebno imeti pse na vrvici.

Ali je z organiziranim prevozom možen prevoz psov? Če ja, pod kakšnimi pogoji?

Z vozili javnega avtobusnega prometa se ne smejo prevažati žive živali.

Izjeme so:

  • Dovoljen je prevoz službenih psov policije, vojske, carine, gorske reševalne službe in reševalnih enot civilne zaščite v spremstvu vodnika, ki morajo biti na vrvici in imeti nagobčnik.
  • Psi vodniki za slepe in invalidne osebe z vodnikom, za katere ni potrebno, da imajo nagobčnik,
  • Manjše živali, ki morajo biti v primernih sredstvih za prevoz tako, da zaradi tega niso ogroženi, ovirani oz moteni drugi potniki. Nevarnih in strupenih živali ni dovoljeno prevažati. Živali se ne smejo prosto gibati po sedežu oz. vozilu in ne smejo onesnaževati vozila.

Prevoz psov in manjših živali prevoznik opravi le, če potnik psa ali manjšo žival spremlja, prevzame zanjo polno odgovornost in jamči, da izpolnjuje vse pogoje, ki veljajo po veterinarski zakonodaji za t.i. nekomercialni premik (vstop na javna mesta in v sredstva javnega prevoza). V primeru prezasedenosti vozila se psi in manjše živali ne smejo prevažati. Nesnažni in mokri psi in manjše živali se ne smejo prevažati. Prevoz živali je brezplačen.

Ali se lahko pes pelje z ladjo po Bohinjskem jezeru? 

Da, na ladji so psi dobrodošli. 

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...