JULIANA TRAIL

Čeprav je daljinska pohodniška pot Juliana Trail sodobna pridobitev Skupnosti Julijske Alpe, po njej še vedno hodimo po starodavnih in stoletnih poteh domačinov. Te že stoletja usmerjajo življenje prebivalcev Julijskih Alp, povezujejo njihove njive in pašnike ter krepijo vezi med osamljenimi domačijami. Ravno povezanost skupnosti je tista, ki že generacijam črta življenjske poti. Juliana Trail nas vodi po Julijskih Alpah, kot so jih poznali nekoč in kakor živijo še danes – korak stran od vsakdana ter malce tudi nazaj v času, ves čas pa s pogledom naprej.

Tehnični podatki

Bohinjske etape poti Juliana Trail

Z Goreljka se pot spusti skozi slikoviti vasi Gorjuše in Koprivnik v dolino. Bohinjski krog se nadaljuje po Zgornji dolini v Jereki, od koder gre skozi vse vasi – Bohinjsko Češnjico, Srednjo vas in Studor do Stare Fužine na samem vzhodnem robu Bohinjskega jezera. Ob vzhodni obali gre pot do Ribčevega Laza, kjer začasno zapusti zaselke in gre pod vznožje Bohinjsko-Tolminskega gorovja in čez razgledno Dobravo vse do Bohinjske Bistrice.

V Bohinjski Bistrici se Juliana Trail okrog Julijskih Alp počasi začne poslavljati od Gorenjske. Vodi le še navkeber preko Nemškega Rovta in dalje po gozdnih cestah in poteh vse do sedla Vrh Bače.

Bohinjske etape poti Juliana trail

Spletni pripomočki za individualno raziskovanje daljinske pohodniške poti Juliana Trail – preverite zemljevide, 3D predogled in GPS sledi (GPX, KML) za vsako etapo. Mobilna aplikacija Juliana Trail je brezplačno na voljo za iPhone in Android naprave.  Pot je varna in z vidika navigacije večinoma enostavna, saj sledi dobro označenim stezam, gozdnim cestam in gorskim potem. Juliana Trail je zasnovana tako, da jo lahko prehodite čisto po svoje (začnete lahko na kateri koli etapi, jo prehodite v kosu ali pa posamezne etape zbirate preko celega leta…). 

Vodnik in zbiranje žigov 

Na poti Juliana Trail lahko zberete 24 žigov (praviloma enega na etapo, ponekod tudi dva). Na terenu so lokacije žigov označene s posebno tablico, zbirate pa jih lahko v dnevniku žigov, ki je del ponatisnjegega vodnika.

Kdor bo zbral žige in dnevnik z žigi poslal na booking center Julijske Alpe, bo dobil priložnostno diplomo in nagrado. 

Booking center Julijske Alpe

Turizem Dolina Soče
Rupa 17, Bovec
T: +386 (0)5 30 29 643
E: [email protected] 

Paketi in ugodne ponudbe

W: Booking center Julijske Alpe 

Prodajni artikli Juliana Trail

Z nakupom izdelkov podpirate vzdrževanje in nadgradnje poti Juliana Trail. Hvala!

vSI OBRAZI POTI JULIANA TRAIL

Ta planinska pohodniška pot ni najbolj tipična med pohodniškimi potmi v Alpah. Za svoje cilje si ne postavlja osvajanja vrhov. V spoštljivi razdalji vodi po robu Julijskih Alp, kjer si življenje delita človek in narava. Ob čudovitih razgledih na mogočne vrhove Julijcev boste začutili pravi utrip življenja v Julijskih Alpah ter spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega območja, ki je v večji meri tudi zavarovano s Triglavskim narodnim parkom in biosfernim območjem.

Tekst: Marko Viduka 

Iskati, hoditi peš, spoznavati in doživljati neznano drugačnost, ponujati in koristiti, česar drugi nimajo; to je pot, na katero vas vabimo, in s katero pozornost obračamo nazaj k svoji izvirnosti in preprostosti.

Ob vsakodnevnem obleganju z informacijami, tehnologijo, hrupom, hitenjem je moderni človek postal iskalec zdravja, duševnega miru v pozabljenih in doslej odrinjenih vrednotah: v prvinski naravi in njeni čudežni lepoti, krajinski in biotski raznovrstnosti, skritih in neznanih možnostih za meditacije ter mest z magično močjo (reke, jezera, slapovi, gozd, izjemna drevesa, pisano cvetje, skale nenavadnih oblik), do kulturnih, poselitvenih in zgodovinskih posebnosti.

V tem smislu imajo Julijske Alpe bogato zakladnico neizkoriščenih možnosti. Kjer je tako lepo, da zastane dih, narava pa še vedno ohranjena s trudom domačinov in
obiskovalcev.

To je pot, ki vas vodi po robu obleganih gora in med samotnimi gorskimi kmetijami. 

Pohodniška pot Juliana Trail vam omogoča odkrivanje skritih naravnih posebnosti, ki jih ne najdete v nobenem turističnem letaku, da spoznavate zgodbe in legende, ki jih ne najdete v nobeni turistični ponudbi, da obsedite na številnih razglednih točkah in se zazrete v daljna obzorja, ki jih rišejo visoki vrhovi in barvite doline. 

Kot svetilnik vas bo na poti spremljal mogočni kralj Zlatorogove dežele, Triglav, ki ga boste na poti spremljali, pa vendar ne dosegli. 

Tudi videli ga ne boste čisto z vsake etape, boste pa njegovo vseprisotno očetovsko karizmo, ki bdi nad družino julijskih vrhov, čutili prav na vsakem koraku.