Zlatorogova pravljična pot

Zabavna, izobraževalna in ustvarjalna tematska pot za otroke.

Zlatorogova pravljična pot je namenjena predvsem družinam z manjšimi otroki, skupinam vrtcev in prve triade osnovnih šol ter strokovnemu izobraževanju zaposlenih v vrtcih in šolah. Facebook stran: Zlatorogova pravljična pot.

Samostojno raziskovanje za družine

Po približno 2 kilometra dolgi krožni poti lahko hodite eno uro ali cel dan. Po Zlatorogovi pravljični poti se lahko odpravite sami. 

Vaš vodnik po zanimivi poti bo knjižica “Zlatorogove zanke in uganke”, v kateri boste našli pravljice, zemljevid in prostor za štampiljke/nalepke, ki jih boste zbirali na poti, za večje otroke pa aplikacija Nexto.

CENA:

Knjižica za zbiranje nalepk

Vstopili ste na Zlatorogovo pravljično pot. Na njej vas čaka sedem pravljičnih junakov in ob vsakem lahko v to knjižico odtisnete štempiljko. Knjižica vsebuje tudi dodatne zanimive uganke ki se navezujejo na pravljično pot.

Strokovno vodenje za organizirane skupine

Organiziranim skupinam (vrtcem in osnovnim šolam) omogočamo tudi strokovno vodenje po Zlatorogovi pravljični poti.

Za vodenje je potrebna vnaprejšnja najava: 

Cena vodenega programa: 

  • od 7,5 €/osebo
  • brezplačno za spremljevalce

Program vključuje:

  • knjižico s pravljicami, zemljevidom in prostorom za štampiljke
  • vodnik, ki vas bo spremljal na poti (ca 2 uri)

Dodatna ponudba in ugodnosti:

  • posebno ugodne cene malic in kosil za najavljene skupine
  • vožnja z ladjo po Bohinjskem jezeru
  • obisk ostalih znamenitosti Bohinja: Vogel, slap Savica, korita Mostnice
  • dodatna obogatitev programa s prikazom različnih obrti in veščin

ZLATOROGOVI PRAVILI

Na Zlatorogovi pravljični poti veljata DVE PRAVILI, preprosti, da ju lahko razumejo tudi predšolski otroci in bi ju morali spoštovati tudi drugje.

Imej rad naravo in jo skrbno varuj!

Bodi prijazen z vsemi živimi bitji, ki jih srečuješ na poti!

Bohinjske pravljice

Na Zlatorogovi pravljični poti vas čaka devet junakov bohinjskih ljudskih pravljic. Sedem jih je na uradnem delu Zlatorogove pravljične poti, eden na parkirišču na križišču Ukanc/Vogel/slap Savica in še eden pri vstopu k slapu Savica. Vse pravljice, zbrane v knjižici, izvirajo iz bohinjskega okolja in so prirejene po izvirnih zapisih.

Družinska doživetja v naravi

Na pravljični poti boste našli predloge za družinske aktivnosti v naravi, ki se jih lahko igrate na poti, lahko pa tudi kjer koli drugje, ko se boste podali na družinsko potepanje v naravo.

Sedem čutov

Aktivnosti na Zlatorogovi pravljični poti so zasnovane tako, da spodbujajo uporabo sedmih čutov: vida, sluha, vonja, okusa, tipa, ravnotežja in kinestetike. Na vsaki točki pravljične poti je poudarjen en čut, kar pa še ne pomeni, da morate uporabljati samo tega.

Sedem čustev

Otroci med iskanjem Zlatoroga doživljata zelo različna čustva. Nekatera so prijetna, nekatera malo manj, vsa pa so koristna in pomembna. 

Veliko gibanja

Potepanje po pravljični poti spodbuja naravne oblike gibanja, kot so hoja, tek, skakanje, plezanje, vrtenje, guganje in plazenje. Imejte se lepo.

Rumene rože

Po bohinjskem izročilu iz prahu Zlatorogovih rogov rastejo rumene zdravilne rože. In res jih je pri nas veliko! Skupaj z drugimi lepotami Narave so del Zlatorogovega zaklada.

Zbiranje štampiljk/nalepk

V knjižici so tudi prostori za zbiranje štampiljk/nalepk. Zaradi varnosti in omejitev v času kovida, smo štampilje zamenjali z nalepkami, ki jih dobite skupaj s knjižico. A prislužite si jih le, če opravite naloge, zapisane na tablah.

Aplikacija NEXTO

V aplikaciji izberite doživetje “Dežela Zlatoroga” in pomagajte Zlatorogu rešiti njegovo kraljestvo.

Družinski vikend: U konc’ sveta so pravljice doma

Zlatorogova pravljična pot se en vikend maju spremeni v pravo pravljično poslastico z dogodkom U konc’ sveta so pravljice doma, ki se ga vsako leto udeleži več obiskovalcev. Vse točke pravljične poti so v tem času bogato dopolnjene s tematskimi animacijami in izkustvi.

U konc’ sveta so pravljice doma je projekt Enote vrtec Bohinj, ki deluje pri Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica. Nastal je v okviru projekta Turizem in vrtec ter že od začetka poteka v sodelovanju s Turizmom Bohinj in Mednarodnim festivalom alpskega cvetja v Bohinju.