Loading dogodki

Nabiralniško-kulinarična delavnica v Bohinju s Karmen Gajšek

21. maja, 2023, 10:00 - 14:00

V nedeljo, 21. 5., ob 10:00 vabljeni na nabiralniško-kulinarično delavnico z mag. prof. Karmen Gajšek. Šlo bo za spoznavanje samoniklega alpskega, predalpskega ter drugega splošno razširjenega rastlinstva v ledeniški bohinjski dolini, proti koncu maja. Informacije o užitnosti, pomenu v ekosistemu, potencialni zaščitenosti, uporabi v preteklosti, uporabnosti danes. Široko razširjene in neogrožene rastlinske vrste bomo tudi nabirali in iz njih pripravili kosilo s samimi domačimi in divjimi surovinami, brez obiska trgovin.

Pot bo peljala po stezicah bogatih habitatov Triglavskega narodnega parka in odkrivala dragocenosti samoniklega okolja. Delavnica pa bo z vso vsebino primer lokalnega, zdravju in okolju prijaznega samooskrbnega načina življenja.

Nakup vstopnic je možen na dnu strani.

Potek delavnice:

10:00-11:00: Kulinarično-teoretični del (malica iz samooskrbnega načina življenja, čaj iz izbranih rastlin, predstavitev načinov izdelave posameznih komponent – domač kruh z drožmi z zelišči itd.)
11:00-12:45: Terensko raziskovanje, učenje, nabiranje užitnih in zdravilnih rastlin po rastiščih
12:45-14:00: Sortiranje nabranih rastlin, priprava kosila in skupno obedovanje

Informacije

Datum: nedelja, 21. 5. 2023
Trajanje: od 10. do 14. ure
Kraj: Stara Fužina
Zbirno mesto: pred Centrom TNP v Bohinju
Zahtevnost: lahka nezahtevna pot, primerno za začetnike v nabiralništvu
Potrebna oprema: udobni terenski čevlji, košara in nož
Cena: 42,00 €/osebo, za otroke prostovoljni prispevek (delavnica bo izvedena ob minimalnem številu 10 prijavljenih).

DELAVNICA (4h) VKLJUČUJE:

– Pridobitev znanja o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah, t. i. strupenih rastlinah in pomenu narave, ki nas obkroža za preživetje ter kakovostno bivanje
– Pridobitev veščin – prepoznavanje in uporaba divjih rastlin
– Čaj iz dragocenih zelišč
– Divji zajtrk/malica (npr. šipkova marmelada, čemažev pesto, rastlinski sirček, kruh z drožmi in koprivnimi semeni …)
– Divje kosilo (kombinacija svežih divjih rastlin in domačih ekoloških pridelkov – npr. divja enolončnica)
– Varovanje okolja – učili se bomo načel nabiralništva in predvsem trajnostnega načina življenja, v katerem se bomo obnašali naravno – brez pesticidov, embalaže, delovali bomo daleč od industrijske hrane, v sožitju z lokalnimi rastlinskimi viri – samoniklimi in miroljubno-ekološko vzgojenimi prvinami (zelenjava, sadje, žitarice, oreščki in semena). Učili se bomo samooskrbe in tako dodali pomemben prispevek, sebi, naravi in predstavljali dober zgled tudi drugim ljudem.
– Osebnostna in duhovna rast – preko stika z naravo prepoznavanje morda potlačenih potreb, želja, užitek osmišljanja lastnega načina življenja skozi oči spoštovanja lastnega krepkega zdravja in okolja

Delavnico bo vodila: KARMEN GAJŠEK (Kje so tiste rožice?)

Karmen je magistrica profesorica geografije in sociologije, nabiralka in zeliščarka, ki se po letih intenzivnega poglabljanja v ekosistemske značilnosti okolja ukvarja z divjimi užitnimi in zdravilnimi rastlinami, ki zaradi samonikle rasti v povprečju vsebujejo precej več vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih komponent kakor pridelana hrana ter lahko tako predstavljajo pomemben del samooskrbe. Karmen izvaja nabiralniško-kulinarične in druge delavnice ter predavanja po celi Sloveniji – za sklenitev kroga (človek-divjina-sonaravna pridelava), rastline pa shranjuje tudi v obliki dragocenih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja, ki so na voljo tudi za nakup. Gre za združevanje teorije in prakse z namenom uresničevanja okolju in zdravju spodbudnega načina življenja.

Vse s čimer bomo rokovali poleg tamkajšnjih divjih rastlin je pridobljeno/vzgojeno iz rok Karmen, njene družine ali bližnjih/daljnih sosedov, ki delujejo v sožitju z okoljem (100% lokalno, rastlinsko, divje in ekološko, brez dodanega sladkorja ipd.)

Deli ta dogodek

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
21. maja, 2023
Ura:
10:00 - 14:00
Cena:
42.00€
Kategorija Dogodek:

Prizorišče / izhodišče

Center TNP Bohinj
Stara Fužina 38
Bohinjsko jezero, 4265 Slovenija
+ Google Map

Organizator

This site is registered on wpml.org as a development site.