Loading dogodki

Nabiralniško-kulinarična delavnica v Bohinju s Karmen Gajšek

21. maja, 10:00 - 14:00

V nedeljo, 21. 5., ob 10:00 vabljeni na nabiralniško-kulinarično delavnico z mag. prof. Karmen Gajšek. Šlo bo za spoznavanje samoniklega alpskega, predalpskega ter drugega splošno razširjenega rastlinstva v ledeniški bohinjski dolini, proti koncu maja. Informacije o užitnosti, pomenu v ekosistemu, potencialni zaščitenosti, uporabi v preteklosti, uporabnosti danes. Široko razširjene in neogrožene rastlinske vrste bomo tudi nabirali in iz njih pripravili kosilo s samimi domačimi in divjimi surovinami, brez obiska trgovin.

Pot bo peljala po stezicah bogatih habitatov Triglavskega narodnega parka in odkrivala dragocenosti samoniklega okolja. Delavnica pa bo z vso vsebino primer lokalnega, zdravju in okolju prijaznega samooskrbnega načina življenja.

Nakup vstopnic je možen na dnu strani.

Potek delavnice:

10:00-11:00: Kulinarično-teoretični del (malica iz samooskrbnega načina življenja, čaj iz izbranih rastlin, predstavitev načinov izdelave posameznih komponent – domač kruh z drožmi z zelišči itd.)
11:00-12:45: Terensko raziskovanje, učenje, nabiranje užitnih in zdravilnih rastlin po rastiščih
12:45-14:00: Sortiranje nabranih rastlin, priprava kosila in skupno obedovanje

Informacije

Datum: nedelja, 21. 5. 2023
Trajanje: od 10. do 14. ure
Kraj: Stara Fužina
Zbirno mesto: pred Centrom TNP v Bohinju
Zahtevnost: lahka nezahtevna pot, primerno za začetnike v nabiralništvu
Potrebna oprema: udobni terenski čevlji, košara in nož
Cena: 42,00 €/osebo, za otroke prostovoljni prispevek (delavnica bo izvedena ob minimalnem številu 10 prijavljenih).

DELAVNICA (4h) VKLJUČUJE:

– Pridobitev znanja o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah, t. i. strupenih rastlinah in pomenu narave, ki nas obkroža za preživetje ter kakovostno bivanje
– Pridobitev veščin – prepoznavanje in uporaba divjih rastlin
– Čaj iz dragocenih zelišč
– Divji zajtrk/malica (npr. šipkova marmelada, čemažev pesto, rastlinski sirček, kruh z drožmi in koprivnimi semeni …)
– Divje kosilo (kombinacija svežih divjih rastlin in domačih ekoloških pridelkov – npr. divja enolončnica)
– Varovanje okolja – učili se bomo načel nabiralništva in predvsem trajnostnega načina življenja, v katerem se bomo obnašali naravno – brez pesticidov, embalaže, delovali bomo daleč od industrijske hrane, v sožitju z lokalnimi rastlinskimi viri – samoniklimi in miroljubno-ekološko vzgojenimi prvinami (zelenjava, sadje, žitarice, oreščki in semena). Učili se bomo samooskrbe in tako dodali pomemben prispevek, sebi, naravi in predstavljali dober zgled tudi drugim ljudem.
– Osebnostna in duhovna rast – preko stika z naravo prepoznavanje morda potlačenih potreb, želja, užitek osmišljanja lastnega načina življenja skozi oči spoštovanja lastnega krepkega zdravja in okolja

Delavnico bo vodila: KARMEN GAJŠEK (Kje so tiste rožice?)

Karmen je magistrica profesorica geografije in sociologije, nabiralka in zeliščarka, ki se po letih intenzivnega poglabljanja v ekosistemske značilnosti okolja ukvarja z divjimi užitnimi in zdravilnimi rastlinami, ki zaradi samonikle rasti v povprečju vsebujejo precej več vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih komponent kakor pridelana hrana ter lahko tako predstavljajo pomemben del samooskrbe. Karmen izvaja nabiralniško-kulinarične in druge delavnice ter predavanja po celi Sloveniji – za sklenitev kroga (človek-divjina-sonaravna pridelava), rastline pa shranjuje tudi v obliki dragocenih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja, ki so na voljo tudi za nakup. Gre za združevanje teorije in prakse z namenom uresničevanja okolju in zdravju spodbudnega načina življenja.

Vse s čimer bomo rokovali poleg tamkajšnjih divjih rastlin je pridobljeno/vzgojeno iz rok Karmen, njene družine ali bližnjih/daljnih sosedov, ki delujejo v sožitju z okoljem (100% lokalno, rastlinsko, divje in ekološko, brez dodanega sladkorja ipd.)

Vstopnice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Vstopnice are no longer available

Deli ta dogodek

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
21. maja
Ura:
10:00 - 14:00
Cena:
42,00€
Kategorija Dogodek:

Prizorišče / izhodišče

Center TNP Bohinj
Stara Fužina 38
Bohinjsko jezero, 4265 Slovenija
+ Google Map

Organizator

This site is registered on wpml.org as a development site.