Turno smučanje v bohinju

Najboljše možnosti za turno smuko v Sloveniji nudi prav venec gora nad Bohinjem. Sezona turne smuke v Bohinju ob ugodnih snežnih razmerah traja vse od decembra do maja.
Za popolno doživetje priporočamo najem izkušenega vodnika.

Kje je možno najlepše turno smučanje?

Nekatere ture so lažje (Rodica, vrhovi okrog Pokljuke, nekatere ture na Komni) in zanje ob primernem vodstvu in primernih pogojih zadostuje osnovno smučarsko znanje, druge pa so lahko ekstremno zahtevne. V spodnjih Bohinjskih gorah je najlepša smuka z Rodice.

Tudi okolica Vogla ponuja odlične možnosti. Komna kot raj za turno smučanje uživa sloves doma in po svetu, v zadnjem času so turni smučarji odkrili tudi čudovite terene na Fužinarskih planinah.

Priporočamo:

Pri nas imamo tudi najznamenitejšo in najdaljšo progo za turno smučanje v Julijskih Alpah – turo s Kanjavca v Staro Fužino, ki je dolga 15 kilometrov in kjer premagate 2000 m višinske razlike.

Ko zapade nov sneg in je drugje nevarnost plazov (ali za trening, če ste začetnik), pa priporočamo Koblo (Bohinjska Bistrica). Do strmin se pripeljete z avtom, potem pa lahko uživate na terenu, kjer ni kamnov in gozda.

Juliana SkiTour

Kaj morate vedeti za varno uživanje v turnem smučanju?

  • izberite turo, ki je primerna vašemu nivoju znanja in izkušenosti v turnem smučanju
  • izberite turo, ki je primerna za vašo trenutno telesno pripravljenost
  • uporabljajte samo zimskemu času ustrezno opremo in oblačila
  • potrebno je obvladati alpinistične spretnosti in uporabo zimske opreme (cepina, derez, lavinske žolne….)
  • priporočamo vam poznavanje območja, na katerem izbirate turo
  • upoštevajte varovana območja in skrb za živali

Utrinki turnega smučanja v Bohinju

OPOZORILA

  • če dvomite o katerem izmed pogojev za varno turno smučanje, se na turo ne podajte brez izkušenega vodnika
  • tudi izkušenim turnim smučarjem, ki ne poznajo bohinjskih gora, priporočamo najem vodnika
  • pred vsakim podvigom pazljivo spremljajte vremenske napovedi in nevarnosti snežnih plazov

Stopnje nevarnosti temeljijo na evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Dodatne informacije o snežnih plazovih dobite na povezavi: snežni plazovi. Podatki o nevarnosti proženja snežnih plazov so informativne narave. Pridobljeni so na terenu iz avtomatskih meteoroloških postaj in nadzornikov Triglavskega narodnega parka.

Bodi del gora!

Ne pozabimo, da prostoživeče živali pozimi upočasnijo svoj življenjski ritem. Da lahko preživijo zimo in da se zavarujejo pred plenilci, se morajo prilagoditi težjim pogojem.

Oglejte si video in bodite obzirni do prostoživečih živali!

Bohinj - turnosmučarski paradiž

Izjemne danosti za izkušene turne smučarje. Na voljo tudi vodene ture.

Turno smučanje, odkrivanje tako imenovanega gorskega nekoristnega sveta s smučmi na nogah, je vse bolj uveljavljeno in priljubljeno. Zima v gorah, turnosmučarska oprema in volja človeka so sklenjeni v neskončen krog doživetij, ki jih ponuja zimski Bohinj.

Avtor prispevka: Martin Šolar

V zimskih mesecih, ko sneg pobeli gore nad Bohinjem, se ta prelep gorski svet pokaže v drugi luči. Julijske Alpe postanejo brezmejne turnosmučarske proge in pogoji so tukaj najboljši. Bohinj velja za eno od zibelk turnega smučanja pri nas in ima zaradi svojih naravnih pogojev izrazito primerjalno prednost pred drugimi območji v Alpah.

Sezona turnega smučanja v Bohinju in Julijskih Alpah nasploh je običajno dolga, saj se začne z decembrom, konča pa aprila ali pa še kasneje. Vrhunec sezone je marca in aprila, ko je sneg že uležan, predelan od sonca, ko ni nevarnosti plazov; takrat je smučanje najboljše.

Pogled na bohinjske zimske vršace nas najprej povabi v nedrja Črne prsti, na Rodico in Vogel – v Bohinjsko-Tolminske gore. A le te kličejo k previdnosti in najprej povabijo na Vogel, že več kot 50 let urejeno smučišče z žičnicami, ki pa je tudi izvrstno turnosmučarsko izhodišče.

Verjetno najidealnejši turnosmučarski svet v Julijskih Alpah je naša bohinjska Komna. Ta visoka planota z nadmorsko višino okoli 1.500 metrov je izhodišče za ture v vse smeri. Izbiramo lahko med lahkimi in kratkimi turnimi smuki (Kal, Lanževica), kratkimi in zahtevnimi (Podrta gora, Mahavšček), kot tudi bolj oddaljenimi turami, kot sta Krn in Kanjavec. Na Komni je vse leto odprt planinski dom, ki nudi toplo udobje prenočevanja in oskrbe za bivanje v gorah. 

Fužinarske planine severno nad Bohinjskim jezerom, območje visokogorskih pašnikov, tihih in skrivnostnih gozdov, so pravi turnosmučarski paradiž. Dolina za Kopico z Zelnaricama in Vogli, Debeli vrh in Ogradi. Navdušujoče možnosti za turno smuko, med katerimi prav gotovo kraljuje Kanjavec – najdaljši turni smuk pri nas, saj je dolg kar 15 kilometrov z višinsko razliko 2.000 metrov. Ob ugodnih razmerah prismučamo vse do Stare Fužine.

Venec gora okoli Bohinja se zaključi z vrhovi nad Pokljuko. Eleganten dostop na planoto, tudi z javnim prevozom, nam omogoča turne smuke, med katerimi so najbolj priljubljeni strmi Viševnik in čudovita snežna piramida Veliki Draški vrh.

Možnosti za turno smuko v bohinjskih gorah je res veliko, prava poslastica za bolj zahtevne in dobro pripravljene turne smučanje pa je tako imenovana Triglavska turnosmučarska magistrala, ki je skoraj povsem bohinjska. Vodi z Vogla preko Komne v Dolino Triglavskih jezer, od tam preko Hribaric vse do Velega polja pod Triglavom in le v zadnjem delu, ko se spusti s Kredarice v dolino Krma, ne poteka po bohinjskih gorah.

Na zahtevnem 3–4 dnevnem turnosmučarskem potovanju imamo možnosti prenočevanja v stalno odprtih planinskih kočah na Voglu, Komni in Kredarici, vmes pa so nam v Dolini Triglavskih jezer in na Velem polju na voljo tudi zimske sobe oziroma bivaki.