BOHINJSKO JEZERO

Največje naravno stalno jezero v Sloveniji z veliko možnostmi za aktivnosti.

Bohinjsko jezero leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi in premore skoraj 100 milijonov kubičnih metrov vode. Po stari bohinjski šali le za en »škaf«, če je ta zadosti velik. Jezerska kotanja, ki se strmo spušča, je nerazčlenjena in skoraj brez plitvin. Pretočno jezero se poleti na površini segreje do 24°C, pozimi pa pogosto tudi zamrzne. Gladina vode se ob močnem deževju zviša za več kot 3 m.

Bohinjsko jezero v številkah

 

 

nadmorska višina gladine: 526 m

dolžina jezera: 4100 m 

največja širina: do 1200 m

količina vode: 92,5 milijonov kubičnih metrov

največja globina: 45 m

površina jezera: 318 ha

dolžina jezerske obale: 11,35 km

 

 

 

Zanimivosti Bohinjskega jezera

  • ob koncu zadnje poledenitve je bilo Bohinjsko jezero višje za približno 18 m (segalo je do Stare Fužine)
  • le desetina Bohinjskega jezera je plitvejša od 10 m in kar 80 % ga je globljega od 20 m, 20 % celo od 40 m
  • med cerkvijo sv. Duha in prireditvenim prostorom Pod Skalco je nahajališče jezerske krede
  • južno od cerkve sv. Duha je eno redkih nahajališč kremenovega porfirja v Julijskih Alpah
  • v Bohinjskem jezeru živi kar 53 vrst planktonskih alg, okrog 60 vrst nevretenčarske favne in vsaj 16 vrst rib
  • iz Bohinjskega jezera odteka druga najkrajša reka v Sloveniji, Jezernica, ki se od sotočja z Mostnico (100 m od mosta) imenuje Sava Bohinjka

Bohinjsko jezero in aktivnosti

Bohinjsko jezero je za ljubitelje vodnih aktivnosti primerno v vseh letnih časih. V toplejših mesecih lahko v njem plavate, se vozite s čolnom, srfom, kajakom ali kanujem, lovite ribe in se potapljate. Privoščite si lahko čudovito panoramsko vožnjo z ladjo ali pa samo sproščujoč sprehod ob njegovi obali.

Pozimi včasih (čeprav vse redkeje) jezero ponudi tudi možnost drsanja (pri čemer vas opozarjamo na previdnosti in na to, da drsate na lastno odgovornost!).

Samo par zamahov z veslom je potrebnih, da vas popeljejo v čudoviti svet lepote, miru in tišine. Bohinjsko jezero je kot nalašč za prve zavesljaje v novo avanturo, saj ga lahko brezskrbno raziskujete tudi sami. Sava Bohinjka pa je zahtevnejša.
Kje so območja kopalnih voda na Bohinjskem jezeru in kje se še lahko kopate v Bohinju. Kakšne so prepovedi glede visokogorskih jezer.
Vodena panoramska vožnja je zanimiva dopolnitev vašim aktivnostim, vznemirljiva in poučna dogodivščina za najmlajše in ekološki način prevoza na drugo stran jezera.
Čiste vode in prebrisane ribe so zagotovilo, da bo ribolov dober in zanimiv. Ponuja se vam neokrnjena narava, z lahko dostopnostjo do ribolovnih mest, kjer lahko vsak ribič najde svoj lasten kotiček.
Vklenjen v prepadne stene Komarče, pod Triglavskimi jezeri, se bohoti slap Savica. Začetek najdaljše in druge najkrajše slovenske reke.