Vogar

Vogar je najbolj vzhodni vrh grebena nad severno obalo Bohinjskega jezera. Priljubljena izletniška točka je postal prav zaradi krasnih razgledov in planinskega doma. 

Vogar je zaradi hitrega dostopa in planinskega doma ena izmed bolj obiskanih izletniških točk. Vzpon nanj je lahko samostojen izlet ali pa izhodišče za daljše ture v okolici. 

Vogar je s svojimi 1054 metri najbolj vzhodni vrh grebena nad severno obalo Bohinjskega jezera. Priljubljena izletniška točka je postal zaradi krasnih razgledov na Zgornjo in Spodnjo bohinjsko dolino, jezersko kotanjo in vrhove Bohinjsko-Tolminskih gora.

Zaradi ugodnih termičnih pogojev je Vogar tudi priljubljeno izhodišče za polete z jadralnim padalom.

Dostop do Kosijevega doma na Vogarju

Vzpon na Vogar iz Stare Fužine vam vzame dobro uro, v tem času pa premagate skoraj 500 metrov višinske razlike. Zaradi precej strme poti priporočamo dobro obutev.

Na vrhu Vogarja se nahaja Kosijev dom, kjer vas poleg okrepčila čakata tudi žig in vpisna knjiga.

Razgled po Bohinju si na Vogarju lahko privoščite kar iz dveh točk. Prva se nahaja na jasi, kjer je tudi vzletno mesto za jadralne padalce. Dosežete jo po manj kot uri hoje po strmi pešpoti iz Stare Fužine. Nagrajeni ste s prelepim razgledom na Zgornjo in Spodnjo bohinjsko dolino, Rudnico in Senožeta. Drugo razgledišče dosežete po približno dvajsetih minutah nadaljnje hoje, uhojena stezica vas vodi mimo Kosijevega doma proti zahodu do prepadnega roba, od koder se vam odpre pogled na Bohinjsko-Tolminske gore, še posebej del od Vogla do Komne ter na Bohinjsko jezero in Ukanc. 

paragliding-vogar-mitja-sodja

Zanimivosti

  • planina Vogar spada v sklop Fužinarskih planin
  • naravne posebnosti: grbinasti travniki, brezno pri Gamsovi glavici, Vodice (slap v Drtu)
  • kulturne zanimivosti: ohranjena stavbna dediščina, spomenik padlim planincem železničarjem na prvem razgledniku

Ne pozabite obiskati še...