Možic

Možic (1602 m) je eden izmed bolj znanih in priljubljenih vrhov nad Soriško planino. Pot mimo Lajnarja poteka po udobni mulatjeri s čudovitimi razgledi na Julijske Alpe, Škofjeloško hribovje, Baško grapo in Sorico.

Dravh, Lajnar, Kôr in Možic, so razgledni vrhovi, ki sestavljajo greben južno nad Soriško planino in hranijo številne sledi iz preteklosti (značilni bunkerji s kovinskimi kupolami in številnimi podzemni hodniki, utrdbami, vojašnico s kapelico, idr.). Vsi so med seboj povezani s še vedno opaznimi, trdno zgrajenimi mulatjerami in nas opominjajo na vojaško ureditev iz časov Alpskega zidu, postavljenem po italijanskem obrambnem sistemu celotne kopenske meje. Raztezal se je daleč od Ligurskega morja, preko grebenov Julijskih Alp, ter ob meji s Francijo, Švico, Avstrijo in Jugoslavijo vse do Reke na Hrvaškem, v celotni dolžini 1850 kilometrov. Zid je varoval del slovenskega ozemlja, ki ga je po letu 1918 zasedla Italija.

Soriška planina je s 1307 metri nadmorske višine idealno izhodišče za številne krajše in daljše izlete. Možic se nahaja zahodno od Soriške planine. Na najvišji točki vrha se nahaja star vojaški bunker na katerem je napisano ime vrha z višino. Z vrha se nam odpre lep pogled proti Bohinjsko-Tolminskim goram, Triglavu, delu Karavank, Ratitovcu in Poreznu.

Ne pozabite obiskati še...