Zima tudi v gore prinese mir in tišino. Kravje in ovčje zvonce na planinah zamenjajo tihi koraki divjadi v snegu, pisane barve pa zamenjajo umirjeni toni. Umik v hribe v zimskem času pa nosi svoje pasti. Tudi, ko se v dolini srečujemo z višjimi temperaturami, gorski svet v zimsko obdobje vstopa že jeseni. Pogosto v gorah že jeseni zapade prvi sneg, temperaturna nihanja poskrbijo za poledenele poti in nevarnost zdrsa, ki je lahko tudi usoden.

Spremljanje vremenskih razmer

V zimskem času je na prvem mestu spremljanje vremenskih razmer in nevarnosti snežnih plazov.  Pred odhodom se zato dobro pozanimajte, katere poti so v času vašega odhoda prehodne. V kolikor razmere niso ugodne, se raje odločite za manj zahtevne poti, ki v zimskem času nudijo dovolj napora in pohodnih užitkov, a so brez nepotrebnih tveganj in nevarnosti.

V gore z izkušenim gorskim vodnikom

V zimskem času je obiskovanje hribov priporočeno v spremstvu izkušenega gornika ali gorskega vodnika. V obene primeru pa se v gore ne odpravljajte sami in pred odhodom o tem obvestite svoje bližnje. 

V primeru sprožitve oz. zasutja v plazu je najpomembnejša hitra pomoč, zato je pomembno, da na turi nismo sami in da so vsi udeleženci ture pravilno opremljeni in usposobljeni za iskanje v plazu. 

Bivaki so zgolj zasilno zatočišče

Bivak nam nudi zasilno zatočišče. Ta nam ne sme biti cilj. Na našem območju jih je nekaj, so pa to v glavnem zasilna bivališča. Ne nudijo hrane in niso ogrevana. Če boste prenočišče iskali v bivaku, je pomembno, da boste ob odhodu za seboj pospravili.

 

 • Nevarnost snežnih plazov na območju Julijskih Alp

  Snežne padavine in veter sta glavna vzroka za nevarnost snežnih plazov. Pred odhodom vedno preverite trenutno stanje! Stopnje nevarnosti temeljijo na evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. 

 • Nujna oprema: lavinski trojček

  Lavinski trojček (plazovna žolna, lopata in sonda) je zato nujen del zimske opreme. Ta oprema ni nikakršna garancija, da nas plaz ne bo presenetil, ampak je zgolj pripomoček v primeru zasutja.

 • Bivaki so zgolj zasilno zatočišče

  Bivak nam nudi zasilno zatočišče. Ta nam ne sme biti cilj. Na našem območju jih je nekaj, so pa to v glavnem zasilna bivališča. Ne nudijo hrane in niso ogrevana. Če boste prenočišče iskali v bivaku, je pomembno, da boste ob odhodu za seboj pospravili.

 • GRS tečaji in predavanja

  Prav vsem, ki vas mika zimski gorski svet, Gorska reševalna služba Bohinj priporoča obisk tečajev in predavanj na temo varnega gibanja v gorah v zimskem času. 

Dobro načrtovanje je ključno

Poti so pozimi zasnežene, markacij ni, zato je poznavanje terena zelo pomembno. Zaradi snežne odeje za obiske hribov v zimskem času uporabljamo smuči ali krplje. Brez teh se v snegu hitro srečamo s težavami – pot se nam zaradi prediranja časovno podaljša in zahteva dobro kondicijsko pripravljenost. To je potrebno upoštevati pri načrtovanju ture. Računati moramo na krajše dneve in daljši čas hoje kot v poletnem času. 

Planinske koče pozimi

Koče so zaprte, razen izjem. Do teh koč so v zimskem času poti v glavnem prehojene, razen v primeru obilnih snežnih padavin. Navadno je odprt Dom na Komni, Blejska koča na Lipanci, Orožnova koča na planini za Liscem, Koča na Vojah in Koča na Uskovnici. V delu zimske sezone tudi Koča pod Bogatinom. 

Vseeno pa morate stanje in odprtost koč pred turo preveriti. S klikom na gumb “Več” si lahko ogledate informacije o odprtosti koč na strani PZS. 

Koristne povezave

Kamere v živo
Preverite trenutno stanje v Bohinju s pomočjo kamer v živo na različnih lokacijah.
SKI BUS prevozi na Vogel, Soriško planino in Pokljuko – bo na voljo od 23. decembra do 30. marca 2024 (oziroma do preklica).

Vremenske razmere

Dobra informiranost, vremenskim razmeram prilagojena oprema in znanje o njeni uporabi ter izkušenost in poznavanje območja so osnovni pogoji pred podajanjem v gore v vsakem letnem času. Pozimi pa še v toliko večji meri. 

povezane vsebine

Raziščite pestre možnosti za zimska doživetja v Bohinju.